Rusia reduce proporția veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%

Rusia reduce proporția veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2022

Rusia reduce proporția veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%, a anunțat luni Ministerul de Finanțe, după ce condiția a contribuit la aprecierea puternică a monedei locale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În pofida crizei economice provocate de conflictul din Ucraina, rubla s-a apreciat cu aproximativ 30% față de dolar în acest an, iar luni a atins un maxim de aproape șapte ani față de euro, scrie News.ro.

Starbucks pleacă definitiv din Rusia CITEȘTE ȘI Starbucks pleacă definitiv din Rusia

Acest lucru a stârnit îngrijorarea că moneda puternică ar putea afecta veniturile bugetare ale Rusiei din exporturi.

Ministerul de Finanțe a declarat că o comisie guvernamentală a decis să reducă proporția veniturilor pe care companiile axate pe exporturi trebuie să o transforme în ruble.

”Acest lucru este legat de stabilizarea cursului rublei și de atingerea unui nivel suficient de lichiditate în valută străină pe piața valutară națională”, a spus ministerul.

Rusia a introdus conversia valutară obligatorie la sfârșitul lunii februarie, după ce sancțiunile occidentale – impuse ca răspuns la ceea ce Rusia numește ”o operațiune militară specială” în Ucraina – au înghețat aproape jumătate din rezervele țării și au privat banca centrală de capacitatea de a interveni pe piața valutară.

De atunci, rubla a fost stimulată de cererea exportatorilor, în timp ce cererea de dolari și euro de la importatori a fost limitată din cauza lanțurilor de aprovizionare întrerupte.

Cererea de valută din partea populației a fost, de asemenea, împiedicată de restricțiile privind retragerile de bani din conturile bancare și tranzacțiile transfrontaliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
valuta
ruble