Sancțiunile americane împotriva oligarhilor ruși au declanșat un exod de capital din băncile din Letonia

Sancțiunile americane împotriva oligarhilor ruși au declanșat un exod de capital din băncile din Letonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2018

Sanțiunile impuse de Statele Unite miliardarilor din Rusia au dus la declanșarea unui exod de bani din Letonia, stat baltic care era deja afectat de o serie de scandaluri legate de activități de spălare de bani, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsurile americane împotriva unor oameni de afaceri, companii și oficiali de rang înalt au fost luate la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a expulzat 60 de diplomați ruși, în urma atacului împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie, scrie News.ro.

Sancțiunile au obligat băncile din Letonia să întrerupă colaborarea cu persoanele și companiile sancționate, potrivit șefului autorității de reglementare a sectorului financiar din această țară.

În România erau circa 5,028 milioane de pensionari la finele lui februarie; pensia medie, 1.072 lei CITEȘTE ȘI În România erau circa 5,028 milioane de pensionari la finele lui februarie; pensia medie, 1.072 lei

”Au fost un număr de subiecți dintre cei menționați pe listă”, a declarat într-un interviu Peters Putnins, director al Comisiei pentru Piața Financiară și de Capital, fără să ofere nume.

Sancțiunile americane au afectat interesele de afaceri ale unor miliardari precum magnatul aluminiului Oleg Deripaska,al cărui grup, Rusal, a pierdut 60% din capitalizarea de piață în urma anunțului SUA.

Letonia a înregistrat deja retrageri de fonduri străine după ce a treia mare bancă din țară a fost închisă, în urma acuzațiilor Statelor Unite că a efectuat în mod constant afaceri cu fonduri ilicite.

Letonia, stat membru al Uniunii Europene și al zonei euro, a fost în mod tradițional un centru de plăți pentru clienți din fosta Uniune Sovietică. Pentru a scăpa de acuzațiile că adăpostește fonduri cu origine discutabilă, guvernul a întărit supravegherea sistemului financiar. Nivelul depozitelor a scăzut cu aproximativ 2,5 miliarde de euro de la jumătatea lunii februarie.

Parlamentul ar putea adopta în această lună măsuri care să interzică băncilor letone să facă afaceri cu companii paravan, ceea ce va accelera scăderea depozitelor străine.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanctiuni
letonia
banci