Scurgeri radioactive la Uzina metalurgică de la Rîbnița - regiunea transnistreană; autoritățile de la Chișinău spun că nu sunt motive de îngrijorare

Scurgeri radioactive la Uzina metalurgică de la Rîbnița - regiunea transnistreană; autoritățile de la Chișinău spun că nu sunt motive de îngrijorare
scris 14 mar 2019

Scurgeri radioctive s-au produs la Uzina metalurgică de la Rîbnița, din regiunea transnistreană, însă autoritățile de la Chișinău spun că nu sunt motive de îngrijorare pentru populație.

La Uzina Metalurgică de la Rîbnița ar fi avut loc, pe 5 martie curent, o scurgere radioactivă, iar nivelul radiației în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de la Chișinău, ar depăși de 300 de ori norma admisă, conform ziarulnational.md, care precizează că informația, ascunsă inițial, a apărut din surse anonime pe rețelele de socializare, dar incidentul este confirmat și de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău, scrie News.ro.

Coform sursei citate, într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arăta că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale.  Angajaților Uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiți cu 200 de dolari pentru a curăța zona periculoasă.

Concurența acerbă afectează și unul dintre principalii producători americani de baterii plumb-acid: închide fabrica din Tǎrgovište și iese de pe piață CITEȘTE ȘI Concurența acerbă afectează și unul dintre principalii producători americani de baterii plumb-acid: închide fabrica din Tǎrgovište și iese de pe piață

Autoritățile de laChișinău au confirmat incidentul, însă afirmă că nu există niciun pericol pentru populație.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chișinău.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat pentru publicație Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
uzina metalurgică de la rîbnița
scurgeri radioactive