SUA anunță noi sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin

SUA anunță noi sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2022

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând o companie de administrare a iahturilor și pe proprietarii săi, descriindu-i ca parte a unui sistem corupt care permite elitelor ruse și președintelui Vladimir Putin să se îmbogățească. Compania Imperial Yachts, deținută de Evgeniy Kochman, dar și Maria Zaharova, miliardarul Alexei Mordashov și violoncelistul Serghei Roldugin, vechi prieten al președintelui rus, sunt vizați de noile sancțiuni, relatează The New York Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Imperial Yachts, companie care furnizează servicii în industria iahturilor cu sediul în Monaco, este deținută de Evgeniy Kochman, născut la Moscova. Departamentul de Trezorerie a precizat că Evgeniy Kochman și compania sa furnizează servicii în industria iahturilor ”elitelor Rusiei, inclusiv celor din cercul apropiat al președintelui Putin”. Imperial Yachts face afaceri cu cel puțin o persoană sancționată, scrie News.ro.

EXCLUSIV Guvernul crește acciza la țigarete. Cresc puternic și accizele la țigările electronice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul crește acciza la țigarete. Cresc puternic și accizele la țigările electronice

Departamentul de Trezorerie a identificat și patru iahturi care ar aparține președintelui Putin, respectiv Shellest, Nega, Graceful și Olympia. Liderul rus ar fi folosit iahtul Nega pentru a călători în nordul Rusiei, iar cu iahtul Shellest călătorește periodic la palatul său de la Marea Neagră. În schimb, SUA nu au vizat iahtul Scheherazade, o navă asociată companiei Imperial Yachts, despre care serviciile de informații americane susțin că a fost construită pentru uzul lui Putin.

”Elitele Rusiei, până la și inclusiv președintele Putin, se bazează pe rețele complexe de sprijin pentru a-și ascunde, muta și menține averea și bunurile de lux”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Departamentului Trezoreriei.

”Vom continua să ne aplicăm sancțiunile și să dezvăluim sistemele corupte prin care președintele Putin și elitele sale se îmbogățesc”, a mai spus el.

Sancțiunile vor viza și patru oficiali ai Guvernului rus, precum și pe Yury Slyusar, președintele unei companii de stat ruse care furnizează avioane armatei Rusiei.

De asemenea, SUA aplică sancțiuni Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, și lui Alexei Mordashov, un miliardar rus. Departamentul de Comerț a anunțat că adaugă 71 de organizații pe lista entităților vizate, în încercarea de a bloca armata rusă să importe tehnologie.

O altă persoană sancționată este Serghei Roldugin, violoncelist rus și un vechi prieten al președintelui Putin, descris de Departamentul de Trezorerie drept ”un custode al bogăției offshore a președintelui Putin”. Roldugin a fost adăugat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după ce Rusia a început invazia în Ucraina. El a fost descris drept ”portofelul lui Putin”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rusia
sanctiuni