Sute de arestări în Turcia, în urma unor transferuri ilicite de bani în SUA

Sute de arestări în Turcia, în urma unor transferuri ilicite de bani în SUA
scris 2 oct 2018

Peste 200 de persoane au fost arestate marți în Turcia, în cadrul unei anchete cu privire la transferuri ilicite de bani în conturi din Statele Unite aparținând în cea mai mare parte unor iranieni, potrivit prsei oficiale, relatează AFP.

În total 417 mandate de arestare au fost emise de justiția turcă, iar 216 persoane au fost deja arestate în 40 de provincii, potrivit agenției turce de stat Anadolu, scrie News.ro.

Persoanele vizate de aceste mandate de arestare sunt suspectate că au transferat, de la începutul anului, echivalentul a peste 400 de milioane de dolari către aproximativ 28.000 de conturi bancare, în Statele Unite, aparținând cea mai mare parte unor iranieni care locuiesc acolo, a precizat agenția.

Euro a crescut spre 4,67 lei, cel mai mare nivel din iunie până în prezent CITEȘTE ȘI Euro a crescut spre 4,67 lei, cel mai mare nivel din iunie până în prezent

Ele sunt suspectate că au obținut câștiguri importante, percepând ”comisioane” asupra acestor transferuri, efectuate în agenții bancare sau la bancomate.

Ele sunt acuzate că au ”adus atingere securității financiare și economice” a Turciei și au încălcat legislația cu privire la ”lupta împotriva spălării de bani” și ”lupta împotriva finanțării terorismului”.

Transferurile suspecte au fost efectuate într-o perioadă în care lira turcă a înregistrat o scădere constantă față de dolar, culminând cu o prăbușire spectaculoasă în august, pe fondul unei infllații puternice și unei crize diplomatice cu Statele Unite.

În mai, Mehmet Hakan Atilla, fostul adjunct al directorului general al Băncii publice turce Halkban, a fost condamnat de un tribunal american la 32 de ani de detenție, după ce a fost găsit vinovat de ocolirea sancțiunilor americane impuse Iranului.

El a făcut apel, iar Ankara a protestat ferm față de condamnarea sa.

O amendă colosală a fost de asemenea aplicată Halkbank, o perspectivă care îngrijorează puterea turcă.

Un om de afaceri turco-iranian, Reza Zarrab, se află în centrul acestui scandal exploziv. În cursul procesului, el l-a implicat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și miniștri din cadrul Guvernului turc.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
arestari
sua
transfer bani