Turcia a raportat un excedent de cont curent, pentru prima dată în ultimele 20 de luni

Turcia a raportat un excedent de cont curent, pentru prima dată în ultimele 20 de luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2023

Turcia a raportat un excedent de cont curent, aferent lunii iunie, pentru prima dată în ultimele 20 de luni, datorită turiștilor care vin în țară, iar președintele Recep Tayyip Erdogan revine la gestionarea convențională a economiei după ce și-a asigurat un al treilea mandat de președinte, relatează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Balanța de plăți, cea mai largă măsură a comerțului cu bunuri și servicii al unei țări, a fost de 674 de milioane de dolari în iunie, fiind primul excedent din octombrie 2021, potrivit datelor băncii centrale.

Mark Zuckerberg renunță la lupta cu Elon Musk. Șeful Tesla \ CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg renunță la lupta cu Elon Musk. Șeful Tesla "nu este serios"

Turismul a înregistrat un flux net de 4,2 miliarde de dolari, a spus banca.

Turcia a raportat o creștere cu 20% a numărului de vizitatori străini în prima jumătate a anului 2023, atrăgând călători în căutare de vacanțe ieftine, după ce lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoarea sa față de dolar în acest an, scrie News.ro

O scădere a prețurilor globale la petrol și gaze, pe care  Turcia le importă aproape în totalitate, a contribuit și la îmbunătățirea datelor privind contul curent, în această vară.

Cu toate acestea, balanța de plăți, care a înregistrat un deficit cumulat de 36,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, rămâne o vulnerabilitate pentru economia de 900 de miliarde de dolari a Turciei.

Criza economică din Turcia fost agravată înainte de alegerile generale din mai, când Erdoğan a menținut creditul ieftin pentru a stimula creșterea economică, declanșând o inflație vertiginoasă.

De la victoria sa electorală, președintele a numit noi factori de decizie, care încearcă să tempereze criza costului vieții, inclusiv prin creșterea treptată a ratelor dobânzilor.

Nikola recheamă de pe piață toate camioanele sale electrice CITEȘTE ȘI Nikola recheamă de pe piață toate camioanele sale electrice

Banca centrală, sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, a ridicat rata dobânzii de referință cu 9 puncte procentuale din iunie, la 17,5%. Dar aceasta rămâne cu mult sub inflație, care este aproape de 50%.

”Este încă puțin devreme pentru ca schimbările de politică să conducă acest lucru” la relaxarea contului curent, a spus Roger Kelly, economist la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, menționând că ratele dobânzilor nu au afectat încă în mod substanțial cererea internă de mărfuri din străinătate, într-o țară cu un dezechilibru comercial peren.

”Dar amploarea deprecierii lirei înseamnă că ar trebui să vedem această reechilibrare pe măsură ce mergem înainte. O încetinire semnificativă a cererii interne ar avea un impact imediat asupra importurilor care ar fi transmise în contul curent”, a spus el.

Banca Barclays a spus într-o notă către clienți că se așteaptă ca deficitul de cont curent să se reducă la 15 miliarde de dolari anul viitor, odată cu creșterea creditelor și activitatea economică încetinind în continuare”.

Săptămâna aceasta, statisticile oficiale au arătat că șomajul în Turcia a crescut ușor la 9,6% și că creșterea producției industriale a încetinit la 0,6% în iunie.

Piețele financiare au salutat numirea de către Erdogan a lui Erkan și a fostului bancher de pe Wall Street Mehmet Șimșek, în vechea lui slujbă de ministru de Finanțe.

Moody's Investors Service a lăudat săptămâna aceasta noua echipă economică și a spus că ar putea îmbunătăți ratingul de credit al Turciei, dacă țara va rămâne pe aceeași cale.

Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, considerat un Google rusesc, decide să iasă public și și critică invazia \ CITEȘTE ȘI Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, considerat un Google rusesc, decide să iasă public și și critică invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina. De ce acum, după 17 luni de război

”Suntem hotărâți să implementăm politici bazate pe reguli, în conformitate cu normele internaționale, pentru a asigura stabilitatea macrofinanciară și pentru a crește rezistența țării noastre la șocuri. Credem că acest lucru se va reflecta asupra ratingului nostru de credit”, a scris Șimșek joi, pe platforma X, fostă Twitter.

O îmbunătățire a ratingului de credit al Turciei este probabil să îl lase totuși sub gradul de investiție.

Investitorii străini au renunțat la activele turcești în ultimii ani, fiind îndepărtați de intervenția lui Erdogan în elaborarea politicilor monetare, pentru a menține economia în creștere.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
excedent de cont curent