Turcia va continua să foreze gaze în apele Ciprului până când guvernul ciprioților greci va accepta o propunere de cooperare a ciprioților turci

Turcia va continua să foreze gaze în apele Ciprului până când guvernul ciprioților greci va accepta o propunere de cooperare a ciprioților turci
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2019

Turcia va continua să foreze gaze în apele Ciprului dacă guvernul ciprioților greci, care este recunoscut la nivel internațional, nu va accepta o propunere de cooperare făcută de ciprioții turci, a declarat duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cavusoglu a spus că propunerea liderului cipriot turc Mustafa Akinci ca ambele părți de pe insula divizată să colaboreze la explorarea și exploatarea gazelor naturale ar putea contribui la stabilitatea și pacea din estul Mediteranei, scrie News.ro.

Tensiunile din regiune au crescut după ce Turcia a cerut firmelor din energie să nu lucreze cu guvernul ciprioților greci și a trimis două nave să foreze în largul insulei. Ciprul a emis mandate de arestare a echipajului unuia dintre vase, iar Uniunea Europeană discută restrângerea contactelor și fondurilor pentru Turcia.

VIDEO Clădirea unui post de televiziune din Kiev, atacată cu lansatoare de grenade CITEȘTE ȘI VIDEO Clădirea unui post de televiziune din Kiev, atacată cu lansatoare de grenade

Disputa este provocată de suprapunerea pretențiilor asupra apelor regionale din partea Turciei și a Ciprului, legată de divizarea insulei, în urmă cu 45 de ani, și de respingerea de către Ankara a acordurilor convenite de Cipru cu alte state mediteraneene referitoare la zonele economice maritime.

Într-un articol publicat de Cyprus Post, Cavusoglu a afirmat că până când ciprioții greci vor adopta propunerile făcute sâmbătă de Akinci pentru a colabora cu ciprioții turci, Turcia va continua operațiunile în zonele unde autoritățile ciprioților turci dețin licență.

Nava turcească Fatih a început să foreze la vest de Cipru în luna mai. O a doua navă de foraj, Yavuz, a sosit săptămâna trecută în nord-estul insulei.

Cipru a fost divizată în 1974 după o invazie turcească declanșată de un puci scurt, inspirat de greci. Mai multe eforturi de pace au eșuat, iar descoperirea de resurse offshore, în estul Mediteranei, a complicat negocierile.

Turcia, care nu are relații diplomatice cu Cipru, este singura țară care recunoaște statul separat din nordul insulei. Cipru afirmă că operațiunile de foraj ale Turciei contravin legislației interne, iar deciziile referitoare la hidrocarburi sunt un drept suveran.

Potrivit Ankarei, autoritățile ciprioților greci nu pot încheia acorduri privind zonele economice maritime sau explorarea de energie în numele întregii insule. Turcia mai susține că marea din jurul Ciprului se află pe platoul său continental.

Săptămâna trecută, diplomații europeni s-au pregătit să reducă contactele și finanțarea pentru Ankara, în semn de solidaritate cu Cipru, stat membru al UE.

Un proiect de decizie discutat de diplomații europeni afirmă că în urma ”activităților ilegale de forare continue și noi”, blocul european trebuie să reducă finanțarea legată de negocierile blocate de mult timp pentru aderarea la UE.

Președintele turc Tayyip Erdogan a criticat UE, afirmând că nu și-a respectat îndatoririle referitoare la Cipru.

”Acum că UE intervine și spune ce? Că va impune sancțiuni. Aplicați ce sancțiuni doriți. Îmi pare rău, nu ați apărat drepturile turcilor în nordul Ciprului. Nu v-ați respectat promisiunile”, a spus Erdogan duminică.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
gaze
cipru