Turcii nu mai pot cumpăra telefoane iPhone și alte electronice după prăbușirea lirei. Mesaje de eroare

Turcii nu mai pot cumpăra telefoane iPhone și alte electronice după prăbușirea lirei. Mesaje de eroare
scris 24 nov 2021

Turcii care încercau miercuri să cumpere online telefoane iPhone și alte produse electronice au primit mesaje de eroare, inclusiv de pe site-ul local al Apple, la o zi după ce o depreciere istorică cu 15% a lirei a provocat un haos al prețurilor, transmite Reuters.

Lira turcească și-a continuat miercuri deprecierea spre un nou minim istoric iar de la începutul anului și până în prezent a pierdut 43% din valoare, din care peste 22% numai de la începutul săptămânii trecute. Prăbușirea monedei turcești creează discounturi semnificative pentru produsele în lire, comparativ cu prețurile din alte țări, iar comercianții au probleme în a ține pasul cu ajustările de prețuri pe fondul haosului de pe piață, scrie Agerpres.

Finanțare rapidă și personalizată pentru tehnologii și echipamente de ultimă generație CITEȘTE ȘI Finanțare rapidă și personalizată pentru tehnologii și echipamente de ultimă generație

În aceste condiții, site-ul web din Turcia al Apple a oprit vânzările pentru majoritatea produselor, afișând mesajul "Temporar indisponibil".

Potrivit Reuters, prețurile locale la telefoane și computere sunt cu aproximativ 10% mai mici decât prețurile din SUA, ca urmare a deprecierii bruște a lirei.

Un reprezentant de vânzări de la un magazin Apple din Istanbul a declarat că oamenii se gândesc la electronice atât ca la o investiție cât și ca obiecte de folosit. "Situația este destul de suprarealistă cu economia și toate celelalte, dar oamenii văd în produse ceva ce își păstrează valoarea și se înghesuie în magazine. Ei știu că vor putea să le revândă peste un an, pentru mai mult decât au plătit", a declarat persoana respectivă, sub protecția anonimatului.

Clienții sunt interesați în special la achiziționarea de mărci de import de calitate superioară, în principal electronice și cosmetice, a declarat un oficial al unei companii turce de comerț electronic.

În plus, prăbușirea lirei coincide cu vânzările de Black Friday și cu începutul reducerilor de sfârșit de an, alimentând temerile că unele bunuri de consum nu vor fi disponibile sau că vor suferi creșteri mari de prețuri. De exemplu, Caner, un grafician din Istanbul care vrea să-și cumpere un scuter electric, a declarat: "Este cel mai prost moment pentru a cheltui bani, dar nu va exista un moment mai bun. Prețurile pot părea mari acum, dar sunt mai mici decât cum vor fi săptămâna viitoare".

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
turcia