UE a lansat acțiuni judiciare împotriva Ungariei, în urma noii legi a universităților adoptată de Budapesta

UE a lansat acțiuni judiciare împotriva Ungariei, în urma noii legi a universităților adoptată de Budapesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2017

Uniunea Europeană a lansat acțiuni judiciare împotriva Ungariei, în urma noii legi a universităților adoptată de Budapesta, care, potrivit criticilor, vizează închiderea unei universități fondate de filantropul miliardar George Soros, relatează Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat miercuri că Executivul UE a trimis o „scrisoare de informare oficială” premierului Viktor Orban – primul pas al unei acțiuni judiciare, scrie News.ro.

Dombrovskis a explicat că măsura este bazată pe o „evaluare legală profundă”.

Comisia crede că legea ar putea încălca drepturile europene pentru a oferi servicii, dar și libertățile academice și dreptul la educație.

Guvernul ungar va avea la dispoziție o lună pentru a răspuns și, în funcție de reacția Budapestei, Comisia va analiza ce pași va lua în continuare.

Premierul ungar își va înfrunta miercuri criticii din Parlamentul European, în cursul unei dezbateri privind țara sa. Înaintea lui Orban, prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se va adresa europarlamentarilor.

O nouă lege a învățământului superior ungar a fost adoptată luna aceasta și urmează să intre în vigoare în octombrie. Aceasta obligă universitățile din Ungaria să aibă campusuri în țările de origine.

Universitatea Central-Eurpeană (CEU), finanțată de Soros, este acreditată în Ungaria și în statul New York, însă nu are un campus în Statele Unite.

Orban acuză CEU că ”trișează”, deoarece emite diplome acceptate atât în Statele Unite., cât și în Ungaria, unde funcționează din 1993.

Rezultate Automobile Dacia: încasări record, de 4,6 miliarde euro. Producția de vehicule Dacia a scăzut cu 5,5% CITEȘTE ȘI Rezultate Automobile Dacia: încasări record, de 4,6 miliarde euro. Producția de vehicule Dacia a scăzut cu 5,5%

Scandalul în centrul căruia se află CEU face parte dintr-o campanie mai largă a Guvernului ungar împotriva lui Soros. Orban îl acuză pe Soros că subminează interesele Ungariei din cauza faptului că susține migranți.

Zeci de mii de migranți au trecut prin Ungaria, iar Orban afirmă că este hotărât să împiedice venirea altora.

Reprezentanți ai Comisiei Europene (CE) urmează să se întâlnească cu George Soros la Bruxelles săptămâna aceasta. Miliardarul urmează să fie primit de președintele CE Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
george soros