Ungaria elimină plafonarea prețurilor la energie pentru gospodăriile cu un consum ridicat

Ungaria elimină plafonarea prețurilor la energie pentru gospodăriile cu un consum ridicat
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2022

Ungaria va elimina de la 1 august plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru gospodăriile care au un consum mai ridicat, a anunțat Guvernul de la Budapesta, printr-un decret, ceea ce înseamnă că mulți cetățeni vor plăti mai mult pentru energia suplimentară pe care o consumă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsurile vor ajuta Executivul să acopere "gaura" din buget, după ce plafonarea prețurilor, în vigoare de aproape un deceniu, a pus o povară semnificativă pe finanțele publice, în condițiile în care prețul energiei pe plan global a urcat foarte mult, scrie Agerpres.

Banca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricțiile de pe piața valutară CITEȘTE ȘI Banca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricțiile de pe piața valutară

Conform decretului, gospodăriile din Ungaria vor fi eligibile pentru actualul plafon al prețului energiei dacă vor folosi electricitate de până la 2.523 KWh pe an, dar vor plăti aproximativ dublu în cazul în care consumul depășește acest nivel, deși Guvernul a dat asigurări că încă va fi sub prețul pieței.

Pentru gaze, limita pentru actualul plafon al prețului este 1.729 metri cubi pe an, peste acest nivel aplicându-se prețul pieței, ceea ce ar reprezenta o creștere de șapte ori.

Anterior, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta discută achiziționarea unei cantități mai mari de gaze de pe piața mondială, înaintea iernii.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, inflația a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra prețurilor deja puternice în urma pandemiei și determinând băncile centrale să majoreze brusc dobânzile.

Guvernul de la Budapesta a anunțat în noiembrie că prețurile la benzină și motorină nu pot depăși 480 forinți (1,29 dolari) pe litru la benzinării, sub prețurile actuale, de peste 500 de forinți. De asemenea, în februarie, au fost plafonate prețurile unor alimente de bază. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
energie