Ungaria, păcălită de Rusia

Ungaria, păcălită de Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2023

Ungaria a fost păclită de Rusia în privința prețului pe care ar fi trebuit să-l plătească pentru gazul rusesc, scrie cotidianul digital independent Nepszava, potrivit agenției EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ungaria a plătit în octombrie 2022 cu 8% mai mult pentru gazele din Rusia față de cât ar fi costat acestea pe piața europeană, în pofida faptului că Moscova a promis că le va vinde Budapestei la o cincime din valoarea la care se tranzacționează în Europa, scrie publicația, citată de Agerpres.

TikTok lansează o funcție de restricționare a conținutului pentru adulți CITEȘTE ȘI TikTok lansează o funcție de restricționare a conținutului pentru adulți

Sursa citată semnalează că, potrivit datelor Oficiului Central de Statistică ungar (KSH), în octombrie 2022 Ungaria a plătit Gazprom un preț de 2.493 euro pentru mia de metri cubi, cu 8% mai mult față de media prețului gazelor naturale ce s-au comercializat în aceeași lună pe piața de referință pentru Europa - TTF, care a fost de 2.305 euro/1.000 mc.

În total, în octombrie, Budapesta a plătit Moscovei 1,2 miliarde euro pentru un volum de 481 milioane metri cubi de gaze.

Viktor Orban spera că va cumpăra de cinci ori mai ieftin

Premierul ungar, Viktor Orban, considerat liderul european cel mai apropiat de Moscova, a reușit să obțină ca țara sa să fie exceptată de la aplicarea plafonului la prețul gazelor importate din Rusia, plafon adoptat în decembrie de restul partenerilor din Uniunea Europeană, împreună cu marile puteri din G7 și alte țări.

Ungaria s-a opus acestei măsuri dată fiind puternica sa dependență energetică de gazele din Rusia, de unde cumpără 65% din ce consumă.

Presa locală reamintește că, atunci când Orban l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova, pe 1 februarie, președintele rus a dat asigurări că Ungaria va putea cumpăra gaze "la a cincea parte din prețul de pe piețele europene".

Ungaria are contracte pe termen lung semnate cu gigantul energetic rus Gazprom, care îi livrează gazele prin intermediul conductei Trurkish Stream.

Înaintea invadării Ucrainei, autoritățile de la Budapesta au semnat un acord cu Gazprom pe 15 ani privind livrarea a 4,5 miliarde metri cubi de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gaze
rusia