Ungaria se oferă ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei

Ungaria se oferă ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2022

Ungaria și-a oferit teritoriul ca o rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, din cauza perturbării rutelor obișnuite de export via Marea Neagră în contextul invaziei rusești, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În perioade normale, Ucraina este un mare cultivator de cereale și oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după invazia declanșată de Rusia la 24 februarie. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autoritățile de la Kiev încearcă să redirecționeze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră și fluvială, scrie Agerpres.

Austria reactivează o centrală pe cărbune CITEȘTE ȘI Austria reactivează o centrală pe cărbune

Scăderea producției și exporturilor de cereale ale Ucrainei a provocat temeri privind o criză alimentară mondială, care împreună cu sancțiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creșterea explozivă a prețurilor la cereale, ulei de gătit, îngrășăminte și energie.

"Mai mult, am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei, pentru a facilita tranzitul oricăror livrări de alimente destinate diverselor părți ale lumii din Ucraina, în special către Africa de Nord și Orientul Mijlociu", a spus Szijjarto.

Oficialul ungar, care a făcut această propunere la o reuniune a miniștrilor europeni ai Afacerilor Externe, nu a oferit alte detalii cu privire la cantitatea de cereale pe care Ucraina o va putea exporta via Ungaria dar a adăugat că două centre logistice de la granița de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

"Deci în cazul oricărui tip de cereale sau a altor produse care ar urma să fie exportate din Ucraina spre Orientul Mijlociu și Africa de Nord via Ungaria, acest lucru ar putea să se întâmple foarte rapid. Accesul pe calea ferată spre porturile din Europa de Sud-Est este rapid din Ungaria", a mai spus Szijjarto. Acesta a adăugat că Ungaria a oferit de asemenea capacități de transport pentru cerealele din Ucraina.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că Ungaria, care în luna aprilie a fost singura țară membră UE care a îndeplinit cererea Kremlinului ca plata pentru gazele naturale să se facă în ruble, nu se așteaptă la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale rusești spre Ucraina. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
cereale
ucraina