VIDEO ​Mii de polonezi au ieșit pe stradă pentru libertatea presei. Ce prevede noua lege media și care este miza

VIDEO ​Mii de polonezi au ieșit pe stradă pentru libertatea presei. Ce prevede noua lege media și care este miza
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2021

Mii de persoane au protestat în fața palatului președintelui polonez la Varșovia împotriva unei noi legi privind media destinată, în opinia lor, să reducă la tăcere principalul canal de știri independent din Polonia, TVN24.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numeroși manifestanți au fluturat drapele ale Uniunii Europene (UE) și au scandat "Media libere!" și "Vrem un veto!" - pentru a cere președintelui Andrzej Duda să nu promulge această lege, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

"Avem nevoie de libertate de exprimare", a declarat Emilia Zlotinska, în vârstă de 38 de ani, o protestatară. "Aș dori ca președintele să nu semneze" textul, a adăugat ea.

ndrzej Lech, 71 de ani, cu drapelul Poloniei și cel al UE în mână, a considerat și el că legea este "inacceptabilă". "Este de datoria mea să fiu aici (...) ca de fiecare dată când libertatea noastră se află în pericol", a spus el.

Jurnaliști renumiți și reprezentanți ai opoziției, printre care fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, s-au adresat mulțimii în luminile instalațiilor de Crăciun.

"Suntem astăzi aici pentru a apăra libertatea media. Dacă rămânem uniți, în solidaritate, vom câștiga. Vom scăpa de acest guvern împreună", a spus Donald Tusk, în prezent liderul Platformei Civice, un partid al opoziției de dreapta.

Manifestații similare au fost organizate în mai multe orașe din Polonia.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Legea dorită de partidul populist PiS (Lege și Justiție) aflat la putere a fost votată vineri de parlament cu ocazia un vot surpriză.

Acesta va împiedica companiile din afara Spațiului Economic European să dețină o participație majoritară în media poloneze.

Prevederea va obliga în special grupul american Discovery să-și vândă participația majoritară de la TVN, una dintre cele mai mari rețele de televiziune privată din Polonia.

TVN24 este canalul său de știri și este considerat unul critic față de conservatorii la putere.

Guvernul susține, la rândul său, că legea va proteja peisajul mediatic polonez împotriva unor actori potențiali ostili precum Rusia.

Statele Unite s-au declarat "profund tulburate" de acest text de lege și i-au cerut președintelui Andrzej Duda să se opună proiectului de lege.

Pentru Discovery, acest text "ar trebui să îngrijoreze orice companie care investește în Polonia și pe oricine susține democrația și libertatea presei".

PiS controlează deja televiziunea publică TVP, care a devenit media de propagandă guvernamentală, și o mare parte a presei regionale.

De când acest partid a ajuns la putere, în 2015, Polonia a coborât 46 de locuri, ajungând pe poziția 64 în clasamentul despre libertatea presei al ONG-ului Reporteri fără Frontiere.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
lege
media