VIDEO O mașină cu aripi a zburat 80 de km și apoi a circulat prin centrul capitalei Bratislava

VIDEO O mașină cu aripi a zburat 80 de km și apoi a circulat prin centrul capitalei Bratislava
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2021

O mașină care poate desfășura aripi și să se transforme în avion a acoperit în 35 de minute distanța de 80 de kilometri dintre aeroporturile Nitra și Bratislava, o treime din timpul necesar pe șosea, iar apoi a circulat ca un vehicul convențional prin centrul capitalei slovace, relatează EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hibridul de mașină și avion "AirCar", proiectat de slovacul Stefan Klein, a fost primul vehicul de acest tip care a aterizat pe aeroportul internațional din Bratislava, după ce a completat distanța cu o medie de 170 de km/h, scrie Agerpres.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

"Acest zbor începe o nouă eră de vehicule de transport duale. Deschide o nouă categorie de transport și redă persoanelor libertatea asociată mașinilor", notează Klein, într-un comunicat de presă.

"Mașina a funcționat perfect", a asigurat slovacul după ce a zburat cu acest vehicul de două locuri între Nitra și Bratislava. "După ce a aterizat, cu o simplă apăsare pe un buton, avionul s-a transformat în mașină sport în mai puțin de 3 minute", a spus inventatorul.

În imagini se observă cum prototipul zboară însoțit de două avionete, iar după aterizare își repliază aripile și coada pentru a putea circula pe șosea.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

AirCar Prototip 1 este echipat cu un motor BMW de 160 de cai, o elice fixă și o parașută.

În cele 40 de ore de zbor, aparatul a atins o înălțime de 2.500 de metri și o viteză de 190 de kilometri pe oră.

În urmă cu patru ani Klein a prezentat prototipul Aeromobil 4.0., care se deosebește de AirCar nu doar prin design, ci și prin modul în care se transformă din avion în vehicul normal, ceea ce cu noul model durează mai puțin de trei minute.

Apoi, vehiculul circulă pe șosea de la aeroport până în centrul Bratislavei.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Designerul nu a oferit informații despre când va fi comercializat AirCar, care trebuie să depășească 50 de ore de zbor.

Va urma un alt doilea prototip cu mici retușuri în design și o putere mai mare, care îi va permite să atingă o viteză mai mare.

Klein speră să obțină cu acest model ameliorat certificatul de la Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA).

viewscnt
Afla mai multe despre
mașină cu aripi
slovacia