VIDEO Viktor Orban: Ungaria trebuie să schimbe Uniunea Europeană, nu să o părăsească. Cum UE deja a cedat în fața lui Viktor Orban

VIDEO Viktor Orban: Ungaria trebuie să schimbe Uniunea Europeană, nu să o părăsească. Cum UE deja a cedat în fața lui Viktor Orban
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 nov 2023

Ungaria trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles, a declarat premierul ungar, la un congres al partidului său Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie mai degrabă schimbată, decât părăsită, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Orban a reiterat opoziția guvernului său față de începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, arată Agerpres.

"Corectarea promisiunii greșite (a Bruxelles-ului) de a începe negocierile (cu Ucraina pentru aderarea la UE) va fi de asemenea sarcina noastră, întrucât Ucraina este la ani lumină de UE acum", a spus Orban, adăugând că va lupta împotriva tentativelor UE de a muta migranți în Ungaria.

Rusia va înlocui Eurovision cu ....Intervision CITEȘTE ȘI Rusia va înlocui Eurovision cu ....Intervision

Ucraina, care a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după invadarea sa de către Rusia în februarie 2022, tratează aderarea la blocul comunitar ca pe principala sa prioritate. Chestiunea declanșării negocierilor de aderare cu Ucraina se afla pe agenda UE la summitul UE de luna viitoare.

Decizia de a invita Ucraina să declanșeze negocierile de aderare la summitul UE este "în pericol", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului comunitar, menționând că dezacordul Ungariei este unul dintre motive.

Wizz Air reia în decembrie zborurile de la Chișinău. Cursele, suspendate în martie din cauza „riscului ridicat din spațiul aerian al țării” CITEȘTE ȘI Wizz Air reia în decembrie zborurile de la Chișinău. Cursele, suspendate în martie din cauza „riscului ridicat din spațiul aerian al țării”

În contextul în care Ungaria tocmai și-a revenit cu greu dintr-o criză a inflației, Orban a început în această săptămână campania pentru alegerile europene din iunie anul viitor.

Guvernul său i-a îndemnat vineri pe cetățenii săi să completeze un chestionar în care sunt întrebați, printre altele, dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru Ucraina sau să înceapă negocierile de aderare cu acest stat.

"Vom rezista ideilor nebunești ale birocraților de la Bruxelles, invaziei migranților, propagandei de gen și vom rezista iluziilor privind războiul (din Ucraina) și aderarea nepregătită la UE a Ucrainei", le-a spus Orban membrilor partidului său, care sunt la guvernare din 2010.

Ungurii vor gazele din Marea Neagră. Ministrul lor de Externe, Peter Szijjarto, va fi prezent mâine la București la o conferință pe tema gazelor CITEȘTE ȘI Ungurii vor gazele din Marea Neagră. Ministrul lor de Externe, Peter Szijjarto, va fi prezent mâine la București la o conferință pe tema gazelor

Luna trecută a fost relatat că Comisia Europeană se pregătește să deblocheze fonduri UE de miliarde de euro pentru Ungaria, sume în prezent blocate din cauza unor preocupări legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului UE și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina, scrie Financial Times (FT). Kievul a făcut și el un pas înapoi în relația cu Budapesta, anunțând că a scos banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război”, cea pe care a pus companii care sprijină financiar războiul rusesc.

Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la acesta.

Proprietarul magazinelor IKEA vinde portofoliul de centre comerciale din Rusia către Gazprombank CITEȘTE ȘI Proprietarul magazinelor IKEA vinde portofoliul de centre comerciale din Rusia către Gazprombank

Comisia intenționează să deblocheze fonduri în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie, au declarat pentru FT trei oficiali informați cu privire la discuții. Doi dintre aceștia au declarat că deblocarea a fost parțial influențată de dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului Uniunii.

În decembrie anul trecut, UE a înghețat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei, după ce a decis că aceasta nu respectă normele de protecție a drepturilor omului și a statului de drept.

Ungaria a adoptat reforme judiciare în luna mai ca răspuns la cererile Bruxelles-ului - ceea ce ar permite Comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile înghețate, au declarat oficialii sub rezerva anonimatului.

Informația vine după ce, săptămâna trecută, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că Ungaria nu va accepta ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei noi ajutoare financiare din bugetul comunitar atât timp cât Comisia Europeană îi menține blocate fondurile europene.

„În timp ce o țară membră a UE nu primește fondurile alocate, nicio țară ne-comunitară nu va putea primi fonduri din bugetul comun”, a indicat oficialul ungar în fața presei, răspunzând unei întrebări despre sprijinul financiar al UE pentru Ucraina.

De ce a blocat Bruxellesul PNRR-ul Ungariei

Aflat de 13 ani în fruntea unui guvern de orientare conservatoare, Viktor Orban are o relație tensionată cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) asupra dreptului național.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, prin care această țară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiționalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.

Burger King este încă deschis în Rusia, în ciuda promisiunii de a se retrage CITEȘTE ȘI Burger King este încă deschis în Rusia, în ciuda promisiunii de a se retrage

Comisia Europeană le-a cerut deja vara aceasta statelor UE o contribuție suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanțarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar și pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migrației, investițiile în energiile verzi și acoperirea costurilor de funcționare ale instituțiilor de la Bruxelles.

În privința ajutorului financiar pentru Ucraina există un consens între statele UE, cu excepția Ungariei.

Ucraina a scos OTP de lista „sponsorilor războiului”

Ucraina a eliminat banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război” - companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei - a anunțat luni Agenția Națională ucraineană de prevenire a corupției.

„În timpul discuțiilor care au durat câteva zile 24/7 cu participarea Serviciului de Acțiune Externă al UE, OTP Bank și-a asumat o serie de angajamente privind planurile sale viitoare pentru piața rusă”, a precizat agenția pentru a-și explica decizia.

Banca a fost adăugată pe listă în luna mai din cauza continuării operațiunilor în Rusia.

Ea a fost suspendată de pe listă la 29 septembrie, deoarece Kievul spera ca decizia să ducă la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane de euro din asistența militară a UE, dar Budapesta a declarat că suspendarea nu indică schimbări semnificative.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
ungaria