VIDEO PROFIT LIVE Răzvan Balaban, Manager Fiscal Affairs Philip Morris România: Trendul pentru 2023 pe impozitul pe profit este de a uniformiza măcar impozitarea minimă la nivel global

VIDEO PROFIT LIVE Răzvan Balaban, Manager Fiscal Affairs Philip Morris România: Trendul pentru 2023 pe impozitul pe profit este de a uniformiza măcar impozitarea minimă la nivel global
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2023

În ultimul deceniu, fiscalitatea la nivel național a suferit schimbări semnificative, poate cele mai multe din toate pachetele de legi pe care România le are, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Răzvan Balaban, Manager Fiscal Affairs Philip Morris International. Iar la nivel european, din punct de vedere al fiscalității, continuă el, există o evoluție continuă.

Pentru anul acesta, trendul la nivel global este de erodare a bazei impozabile și mutarea profitului în mai multe jurisprudențe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„S-au luat tot felul de măsuri atât la nivel european, cât și la nivel internațional de a aduce cumva valoarea unde este creată, adică dreptul de proprietate intelectuală, crearea unui produs, forța de muncă, prezența unei fabrici în țara respectivă, producția efectivă.

Trendul pentru anul ăsta pe impozitul pe profit este de a uniformiza măcar impozitarea minimă la nivel global. Adică să nu mai ai paradisul fiscal în lume unde companii sau indivizi să-și mute profiturile și le taxezi în jurisprudența în care au fost ele realizate”, spune acesta.

Tot din perspectiva impozitului pe profit, întotdeauna s-a dat o deducere pe îndatorare, pe împrumuturi.

„Cumva ți-ai dedus din baza impozabilă cheltuielile cu dobânda, dar în anumite limite care au evoluat sau s-au schimbat de-a lungul timpului. Dar nu ai deduceri pe capital pe legislația românească. Și atunci, preferința investitorilor când cumpără o companie sau o creează de la zero e să datoreze și nu neapărat să investească capital.

Sunt foarte multe companii în care nevoia asta de cash flow vine prin creditare și nu neapărat prin capital. Asta e o altă tendință la care se uită marii specialiști în fiscalitate la nivel internațional și guvernele din diferite state, la cum să încurajeze investitorii pe partea de capital și nu de creditare”, precizează el.

VIDEO PROFIT LIVE Horațiu Vasilescu, fondator Caezu.ro și Smart Invest: În aceste vremuri trebuie să fie făcută o analiză clară a resurselor și a strategiei pe care ți-o propui pentru a maximiza fiecare efort CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Horațiu Vasilescu, fondator Caezu.ro și Smart Invest: În aceste vremuri trebuie să fie făcută o analiză clară a resurselor și a strategiei pe care ți-o propui pentru a maximiza fiecare efort

În industria tutunului, există o nouă directivă care ar urma să fie publicată anul acesta sau anul viitor cu privire la accize. Răzvan Balaban afirmă că se vrea o dublare a accizei minime.

„Calendarul pe care îl avem pe 5 ani arată niște creșteri moderate de accize, nicio creștere bruscă și îți oferă o predictibilitate, care e foarte importantă în fiscalitate. Se vrea o creștere a accizei pe toate flancurile, cumva o dublare a accizei minime, ceea ce va avea un impact major asupra României. De asemenea, vor fi incluse în noua directivă țigările electronice și tutunul încălzit”, mai spune acesta.

El atrage atenția și asupra faptului că, în România, traficul ilicit de tutun a ajuns în 2021 la un minim istoric.

„Traficul ilicit în România e la 7,9%, ceea ce înseamnă undeva la 310 milioane de euro pierderi la bugetul de stat. E un procent mic comparativ cu alte state precum Franța sau Irlanda. De-a lungul timpului această industrie a fost un mare contribuabil pentru țară. An de an industria tutunului livrează taxe și impozite statului. Suntem principalul contribuitor la bugetul de stat”, afirmă Balaban.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan balaban
philip morris international