Piața rezidențială din România traversează o perioadă de temperare, însă proiectele care se diferențiază prin sustenabilitate și inovație reușesc să atragă interesul cumpărătorilor, a explicat Sorin Lăpădatu, fondator și CEO NEXO Group, la emisiunea Profit Live, realizată pe Prima News TV de Profit.ro, de luni până joi, de la ora 11.00.
„Din perspectiva vânzărilor, cred că piața este într-o ușoară temperare în acest moment. Cred că dezvoltatorii care se diferențiază vând mai bine. Clientul este destul de precaut, contează foarte mult reputația dezvoltatorului, nu se mai tranzacționează orice locuință. În schimb, locuințele care au atenție majoră pe diferențiere, pe energie verde, pe sustenabilitate, pe o arhitectură diferită, tranzacționează chiar și în aceste momente”, afirmă acesta.
În ceea ce privește construcțiile, Lăpădatu atrage atenția că 2025 vine cu numeroase provocări pentru dezvoltatori, începând cu presiunea pe costuri și terminând cu incertitudinile legate de fiscalitate.
„Provocările cred că sunt anul acesta pe definirea prețului pentru dezvoltatorii care construiesc, pe marja de profit, deoarece avem creșteri succesive la prețul materialelor, avem creșteri succesive la prețul manoperei, știm că s-au eliminat facilitățile fiscale. Cred că asta va impacta cu un preț mai mare locuințele. Chiar dacă anul acesta nu se va resimți acest aspect, cu siguranță în 2026 se va simți. Este inevitabil să nu se întâmple astfel.”

În acest context, Sorin Lăpădatu îi încurajează pe potențialii cumpărători să ia rapid o decizie, deoarece, în opinia lui, perioada prețurilor rezonabile este aproape de final.
„Prețurile cu siguranță vor crește și sugerez tuturor clienților care doresc să facă o achiziție să se gândească foarte atent. Anul acesta încă mai sunt stocuri de locuințe care au fost construite și dezvoltate la prețurile din trecut, mai scăzute ale materialelor, dar asta nu se va mai întâmpla la anul, deoarece stocurile se vor epuiza și cu siguranță vom avea parte de prețuri majorate”, precizează el.
Un alt factor important care influențează sectorul este lipsa forței de muncă bine pregătite, care duce la nevoia de a aduce personal din alte țări.
„Provocări sunt cu forța de muncă din ce în ce mai mari, se exportă foarte multă forță de muncă în afara României, ne confruntăm cu oameni din ce în ce mai slab calificați. Probabil vom fi nevoiți să importăm și noi din alte țări mai puțin dezvoltate decât România. Dar suntem optimiști și încercăm să livrăm o calitate foarte ridicată, încercând să testăm mai mult construcțiile pe care le generăm, astfel încât să contracarăm calificarea mai scăzută care, din păcate, în acest moment este o realitate”, mai spune Sorin Lăpădatu.

Tot mai mulți clienți se orientează către locuințele inteligente, independente energetic și prietenoase cu mediul. Acestea presupun un cost inițial mai ridicat, dar oferă beneficii considerabile pe termen lung.
„Investiția într-o casă inteligentă, o casă verde, o casă care consumă foarte puțină energie, care este ultra eficientă energetic, este semnificativ mai mare, dar ea oferă o independență pe termen lung de rețeaua de energie. De asemenea, oferă o protecție în fața majorărilor. Vedem că se majorează costurile cu energia și interesul clienților este din ce în ce mai mare pentru astfel de locuințe”, subliniază CEO-ul NEXO Group.
Lăpădatu a oferit și exemple concrete din proiectul Nexo Nature, unde compania a implementat tehnologii avansate pentru eficiență energetică și confort sporit.
„Ele sunt construite cu tehnologii diferite, începând de la echipamentele care produc energia pentru locuință, până la centralele de tratare aer pe care noi le folosim la proiectul nostru, la Nexo Nature, prin care controlăm atât umiditatea, cât și recuperăm energia, cât și asigurăm ventilație, aer proaspăt în încăpere, astfel încât să nu mai fie necesară deschiderea ferestrelor în încăpere”, mai spune el.

NEXO Group folosește și surse alternative de energie, precum puțuri geotermale, integrate cu sisteme inteligente de control și monitorizare a casei.
„Utilizăm puțuri forate la mare adâncime care colectează energie din sol și, bineînțeles, o reintroducem în sol, astfel încât să nu afectăm capacitatea acestuia de a furniza energie. Utilizăm sisteme smart care optimizează foarte mult consumul de energie și cu ajutorul cărora clienții pot controla casele de la distanță, pot controla toate funcționalitățile casei, începând de la jaluzele, lumini, sistem de climatizare, sistem de ventilație, sistem de securitate, sistem de irigații, și astfel le asigurăm și un confort, dar le asigurăm și costuri foarte mici”, precizează Sorin Lăpădatu.
În plus, toate locuințele sunt supuse unor teste riguroase de etanșeitate, pentru a garanta performanța energetică.
„Testăm cu fum locuințele cu suprapresiune, astfel încât să ne asigurăm că nu au neetanșeități și chiar și în aceste momente mai dificile în care piața imobiliară nu excelează extraordinar, avem clienți nișați, interesați de astfel de locuințe”, afirmă el.

CEO-ul NEXO subliniază că ne aflăm într-un punct de cotitură în sectorul imobiliar. Supraviețuiesc doar cei care inovează, construiesc responsabil și în linie cu valorile noilor generații.
„Este un punct de cotitură în acest moment în sectorul construcțiilor, care pe termen lung, din punctul meu de vedere, va aduce beneficii, deoarece de aici înainte vor performa doar dezvoltatorii care nu construiesc doar metri pătrați și care construiesc gândindu-se la traiul mai bun, la ultra eficiență energetică, costuri scăzute și care pun clientul în prim plan și dorința acestuia de a fi protejat în fața acestor fluctuații și dorința acestora de asemenea de a proteja mediul înconjurător”, atrage atenția Sorin Lăpădatu.
Tinerii din generațiile Z și Alpha vor avea cerințe și mai ridicate, crede Lăpădatu, ceea ce va influența profund tipul de construcții din viitor.
„Am cunoștințe din generația Z care nu vor să zboare cu avionul în vacanță deoarece și-au atins un număr de mile și așteaptă să treacă o perioadă pentru a zbura din nou cu avionul. Deci această generație tânără are o perspectivă total diferită față de cea cu care noi am fost obișnuiți și noi trebuie să asigurăm în consecință construcții care să deservească viziunea acestor generații”, explică acesta.

Întrebat despre tehnologii concrete, Lăpădatu a oferit detalii despre sistemele implementate în casele NEXO.
„Avem răcire în tavan, încălzire în pardoseală, deci nu avem sistem de climatizare prin curenți de aer, este total ascuns și nu generează praf curenții de aer. Avem ventilație cu recuperare de goluri, așa cum am spus, pompe sol-apă cu puțuri geotermale.”
Chiar dacă aceste sisteme implică investiții mai mari, sunt tot mai căutate datorită randamentului și susținerii din partea băncilor.
„Costul pentru aceste sisteme este mai mare, el poate ajunge cu până la 50% chiar spre 70% mai ridicat, vorbim de costul sistemelor, nu de costul locuinței. Însă, din punctul meu de vedere, este necesar să construim altfel, pentru că aceste locuințe, cu aceste tehnologii, sunt finanțate mai bine de bănci, atât pentru persoanele fizice care le achiziționează, cât și pentru dezvoltatorii care le construiesc. În viitor va fi, cum este în prezent cu mașinile diesel, nu vor mai putea fi finanțate, nu vor mai dori clienții să cumpere case care au un consum foarte ridicat și care sunt alimentate de gaz și au echipamente care consumă gaze naturale și poluează mediul înconjurător”, mai spune el.

Activ în București-Ilfov, NEXO Group își păstrează optimismul pentru finalul de an, având deja rezultate concrete în vânzări.
„Din scaunul dezvoltatorului sunt optimist deoarece știu ce discuții avem în prezent cu clienții, avem deja antecontracte pentru o parte din locuințe și avem deja discuții care se vor concretiza în curând pentru aproape toate locuințele, toate casele”, adaugă Sorin Lăpădatu.
NEXO Group este un dezvoltator imobiliar românesc specializat în construcția de locuințe premium, ultra-eficiente energetic și complet automatizate. Grupul, fondat de către Sorin și Bianca Lăpădatu, este activ pe piață din 2011 și reunește două direcții principale de business: NEXO Instalconstruct, axată pe lucrări de instalații și construcții civile, și NEXO Imobiliare, care gestionează proiectele de dezvoltare rezidențială.
Până acum, compania a finalizat mai multe proiecte în zona București–Ilfov, printre care și ansamblul NEXO Timpuri Noi, iar cel mai recent proiect major este NEXO Nature, un complex de vile inteligente aflat în dezvoltare în Pipera–Voluntari.