Tehnologia este din ce în ce mai prezentă și în domeniul agriculturii, fiind dezvoltate tot mai multe soluții inovative pentru a sprijini atât producția, cât și creșterea eficienței.
Sera Intelligence, o soluție dezvoltată recent de către Cristian Anastasiu, alături de doi alți antreprenori, optimizează spațiile agricole protejate (n.red. sere, solare), astfel încât să crească eficiența acestora, dar și să ajute fermierii să aibă un control mai bun al producției.
Cristian Anastasiu observă însă două trenduri majore care definesc sectorul agriculturii în momentul de față și, cel mai probabil, și în viitor: tranziția către tehnologie și către standardizarea producțiilor.
„În general, se investește din ce în ce mai mult în tehnologie. Deci, se face tranziția asta din low tech spre high tech. De exemplu, sunt sunt aproape 5 milioane de hectare de spații protejate în lume și vedem din ce în ce mai mult din suprafața asta convertită în sere hightech.
Apoi, în foarte multe țări care tradițional nu construiau sere se văd din ce în ce mai multe proiecte. Vorbim aici de Orientul Mijlociu, Emirate, Arabia Saudită, în China iarăși e un boom enorm, acolo vezi proiecte de 20 de hectare construite în 3 luni, adică super rapid, nu vezi nicăieri în lume așa ceva, în Mexic unde e o climă foarte umedă și nu se preta foarte mult pentru genul ăsta de tehnologie, iarăși vedem acum foarte multe sere.
Deci, în general e trendul ăsta să mutăm ce în outdoor, unde există un risc să pierzi toată producția din cauza vremii, în indoor”, spune, Profit.ro TV, Cristian Anastasiu, co-fondator Sera Intelligence.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Anca Munteanu, fondator Portal Village: Vrem să ne întărim poziția pe piață și pregătim o relansare. Vom adăuga bungalourilor vedere către cerUn alt trend observat de acesta este reprezentat de tranziția culturilor către standardizare.
„Până la urmă, o seră e o fabrică care produce ceva și tu vrei să o gestionezi ca pe o fabrică, adică să ai procese foarte standardizate și fixe, să te folosești de date că să-ți dai seama care este situația în seră și să adaptezi procesul în funcție de date.
Deci, vedem din ce în ce mai mulți producători care se folosesc de date ca să-și crească culturile. Serele încep să măsoare cât mai mult și, în funcție de ce citesc, să se adapteze și să schimbe procesele”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Mihai Gurei, fondator Intro Design: Cifra de afaceri evoluează lent, important e să nu pierzi direcția de pe busolă. Durează foarte mult timp să-ți recuperezi investițiaRecent, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat aprobarea schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”, pentru perioada 2024-2025.
Prin acest act normativ este avută în vedere acordarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea „Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”, pentru perioada 2024-2025, pentru: tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde, se arată în comunicatul transmis de MADR.
Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Luminița Soitu, ARB: Un nou serviciu de plăți naționale, instante. Ne dorim ca RoPay să fie un brand de țarăCuantumul ajutorului de minimis este de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.
Impactul bugetar al acestei forme de sprijin, finanțată de la bugetul de stat, în limita prevederilor aprobate pentru anul 2025, este de maximum 124,3 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 25 de milioane de euro.
În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale alocate schemei de ajutor de minimis, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional.
Adoptarea proiectului de hotărâre a Guvernului contribuie la menținerea interesului producătorilor agricoli pentru producerea de legume în spații protejate, compensarea parțială a cheltuielilor necesare acestor culturi și livrarea către piață a legumelor autohtone, inclusiv asigurarea locurilor de muncă în spațiul rural.