PROFIT NEWS TV Valentin Preda, Director Executiv Bursa Română de Afaceri: Mediul privat a ajuns condus de aceste lupte între marile puteri. România va trebui să aleagă

PROFIT NEWS TV Valentin Preda, Director Executiv Bursa Română de Afaceri: Mediul privat a ajuns condus de aceste lupte între marile puteri. România va trebui să aleagă
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 31 ian 2022

Dincolo de contextul Rusia-Ucraina, în ultimii doi-trei ani mediul de afaceri a devenit un câmp de bătălie pentru marile puteri, diplomația fiind acum mai necesară ca niciodată, atât în mediul public, cât și în cel privat.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Marile puteri și-au găsit în mediul de afaceri și, în special, în zona de tehnologie un câmp de bătălie, în care și-au impus sancțiuni uneia alteia, și-au impus restricții în a produce, a exporta și a utiliza anumite tehnologii. Mediul de faceri a ajuns efectiv condus de aceste lupte între marile puteri, care se desfășoară și în plan economic”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Valentin Preda, Directorul Executiv al Bursei Române de Afaceri.

Diplomația aici, potrivit acestuia, are un rol esențial, atât în mediul public, cât și în mediul privat.

„Fiecare om de afaceri trebuie să devină un fel de diplomat, să vadă ceea ce se întâmplă în afacerea lui cu ochii unui diplomat, astfel încât să poată anticipa niște riscuri”, subliniază Valentin Preda.

PROFIT NEWS TV Radu Constantinescu, co-fondator Qualitance, anunță: Luăm în considerare o nouă emisiune de obligațiuni CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Constantinescu, co-fondator Qualitance, anunță: Luăm în considerare o nouă emisiune de obligațiuni

El consideră că, anul acesta, pentru antreprenorii români va fi un an de supraviețuire. 

„Și un an și mai greu pentru cei care au business-uri tradiționale, în producție, care nu au apucat să-și găsească locul în noua paradigmă economică, care e clar dominată de digitalizare. Acele afaceri vor suferi foarte mult”, mai adaugă directorul executiv.

Singurele companii avantajate, indiferent de contextul geopolitic, sunt cele cu activități în domeniul tehnologiei, în special pe segmentul de cyber security. 

PROFIT NEWS TV Bogdan Mihei, Președintele Autorității Vamale ANUNȚ: Vom angaja prin concurs sute de persoane CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Mihei, Președintele Autorității Vamale ANUNȚ: Vom angaja prin concurs sute de persoane

În ceea ce privește relațiile comerciale ale României cu alte țări, Valentin Preda susține că, „în ultimii ani, s-a pierdut mult pe relația cu China”.

„Se marchează o pierdere în comerț. Mare parte din traficul portuar din Constanța s-a mutat către portul din Bulgaria, ceea ce afectează inclusiv relațiile cu China. Dar România are totuși relații foarte bune cu cele mai multe dintre țări. (...) Este clară că, în această luptă dintre marile puteri, România va trebui să aleagă. Nu mai poți să stai și să joci chiar cu toți. Trebuie să alegi”, atrage atenția Valentin Preda.

viewscnt
Afla mai multe despre
valentin preda
bursa romana de afaceri
rusia-ucraina
diplomatie de business