Surplusul de lichiditate din piața bancară a dispărut aproape în totalitate în luna mai, în contextul intervențiilor BNR pentru susținerea leului. Dobânzile au urcat semnificativ luna trecută și au rămas la un nivel ridicat și la începutul lunii iunie. Banca centrală a trecut la injecții de lichiditate pentru a reduce dobânzile.
Dragoș Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan, confirmă că taxarea pe tranzacțiile bancare, anunțată în premieră de Profit.ro, a fost discutată în negocierile de la Cotroceni.
Consilierul în cadrul BNR Eugen Rădulescu afirmă, despre o posibilă taxare pe tranzacțiile bancare anunțată în premieră de Profit.ro, că este o aberație și că cine propune așa ceva nu înțelege economia de piață și își imaginează că ia măsuri în care „banii vor veni din cer”.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat vineri de BNR a ajuns la 5,0422 lei pentru un euro, față de 5,0537 lei înregistrat joi.
Economiștii băncilor comerciale au început să reducă din nou estimările privind creșterea economică a României în acest an, după ce datele din primul trimestru au relevat o structură «fragilă» a dinamicii PIB. Mai mult, perspectivele de creștere sunt încețoșate de măsurile fiscale ce urmează să fie luate în perioada următoare pentru reducerea deficitului bugetar.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,15%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR discută o serie de măsuri pentru echilibrarea bugetului, printre care creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că încă nu a înțeles de ce fermierii români nu au fost finanțați de sistemul bancar, arătând că toate creditele din România care au intrat în agricultură - vegetal, zootehnie și procesare - au fost garantate de stat.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,0537 lei pentru un euro, față de 5,0558 lei înregistrat miercuri.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,15%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.