Dosarul CFR Marfă: 21 de persoane au fost reținute, între care fostul director Mihuț Crăciun

Dosarul CFR Marfă: 21 de persoane au fost reținute, între care fostul director Mihuț Crăciun
scris 4 mai 2017

Un număr de 21 de persoane, între care și fostul director general al CFR Marfă Mihuț Crăciun, au fost reținute în dosarul privind vânzarea la fier vechi a 2.450 de vagoane de către CFR Marfă, la un preț subevaluat, audierile la sediul DIICOT Timișoara desfășurându-se pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi.

La audieri au sosit, la sediul DIICOT Timișoara, în cursul nopții de miercuri, trei mașini cu angajați ai CFR Marfă de la București, dar și reprezentanți ai firmei REMAT din Călărași, care avea contract cu CFR Marfă pentru casarea vagoanelor de tren, scrie News.ro.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma audiarilor care s-au desfășurat pe tot parcursul nopții, procurorii DIICOT au emis ordonanțe de reținere pentru 21 de persoane, între care fostul director general al CFR Marfă Mihuț Crăciun.

Toate cele 21 de persoane reținute în acest dosar ar urma să fie duse la Tribunalul Timiș cu propunerea de arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Eurostat: Peste 2,5 milioane de români sunt rezidenți legali în alte state din UE, cei mai mulți în Italia și Spania CITEȘTE ȘI Eurostat: Peste 2,5 milioane de români sunt rezidenți legali în alte state din UE, cei mai mulți în Italia și Spania

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A., a  2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

"Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. CFR MARFĂ S.A în conivență cu reprezentanții SC REMAT SA Călărași. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de S.N.T.F.M. CFR MARFĂ S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC REMAT SA Călărași a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane. Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru deșeu fier vechi greu era de 175,88 euro/tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/ tonă", spun procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A, compusă din fostul director general Mihuț Constantin Crăciun, directorul operațiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Bărculeț, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, șeful Biroului Urmărire Contracte Mariana Căpățână și șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.

Aceștia au inițiat vânzarea la Bursa de Mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală, mai spune DIICOT.

Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A. Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj și Constanța, iar al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții S.C. REMAT S.A.Călărași, beneficiara contractului.

Cele 2.450 de vagoane supuse casării însumează 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi, mai precizează sursa citată.

În acest dosar, miercuri au fost făcute 63 de percheziții în București și în nouă județe, 40 de persoane fiind duse la audieri la DIICOT Timișoara.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
cfr marfa
diicot
mihut craciun