ECOFIN: ANAF va schimba informații privind acționarii companiilor offshore. Ce măsuri mai pregătește UE pentru multinaționale

Știri   
ECOFIN: ANAF va schimba informații privind acționarii companiilor offshore. Ce măsuri mai pregătește UE pentru multinaționale

Statele UE au ajuns la un acord, în cadrul ECOFIN, ca administrațiile fiscale să schimbe informații referitoare la acționariatul companiilor, trusturilor sau al altor entități implicate în dosarele Panama. Decizia vine într-un context mai larg, care cuprinde o serie de acțiuni împotriva evaziunii. De exemplu, luna viitoare, Consiliul va adopta propunerea ca grupurile de firme cu afaceri de peste 750 milioane euro să facă raportări publice pentru fiecare țară în care activează. Cerința urmărește să restricționeze ascunderea veniturilor. În paralel, Comisia vrea să adopte o bază comună de impozitare a profiturilor care să fie taxate acolo unde au fost produse.

Acordul a fost întrunit în cadrul reuniunii  miniștrilor de finanțe europeni, ECOFIN, de la sfârșitul săptămânii trecute. România a fost reprezentată de ministrul Finanțelor Anca Dragu și secretarul de stat Gabriel Biriș.

Urmărește-ne și pe Google News

„Am fost primul stat care s-a alăturat inițiativei G5, aceasta reprezentând un instrument util în creșterea transparenței și combaterii evaziunii fiscale. Am considerat ca este necesară coordonarea acțiunilor tuturor administrațiilor fiscale ale statelor membre pentru analizarea și valorificarea datelor legate de tranzacțiile derulate de persoane fizice și juridice din Uniunea Europeană cu jurisdicțiile off-shore. Mecanismul de schimb automat de informații deja existent la nivel european poate fi utilizat pentru toate datele care pot proveni din analiza dosarului Panama”, a declarat Anca Dragu. 

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Toate statele membre s-au alăturat propunerii celor cinci țări. Discuțiile au avut loc în contextul în care, în UE, au fost  luate, în ultima vreme, mai multe măsuri privind transparența fiscală, combaterea planificării fiscale agresive și acordul pentru o bază comună consolidată de impozitare a profiturilor pentru toate țările.

CE: Belgia trebuie să recupereze impozite neachitate de 700 mil. euro de la 35 multinaționale CITEȘTE ȘI CE: Belgia trebuie să recupereze impozite neachitate de 700 mil. euro de la 35 multinaționale

Astfel, din ianuarie 2016, statele membre aplică noi măsuri pentru schimbul automat de informații, existând acorduri semnate inclusiv cu Elveția, Liechtenstein, Andorra și San Marino.

Schimbul automat de informații va fi complet implementat între toate statele membre din 2017. În plus, conform acordului politic din martie 2016, directiva care le cere administrațiilor fiscale să schimbe informații privind multinaționalele va fi adoptată în curând.

În aprilie, Comisia Europeană a adoptat  propunerea ca grupurile de companii care au cifre de afaceri de peste 750 milioane euro să facă raportări publice.

Acestea trebuie să furnizeze un set de informații relevante  pentru fiecare stat membru în care sunt active și unul agregat pentru activitățile din afara UE. Această cerință va restricționa drastic oportunitățile de a ascunde venituri în străinătate dacă va fi complet implementată.

Acordul asupra acestei obligații, prevăzute de Directiva DAC4, a fost întrunit în Consiliu în martie și va fi adoptat formal în mai 2016. Relevanța acestei reglementări a fost arătată de Panama Papers.

Pe de altă parte, combaterea planificării fiscale agresive va obliga companiile să își plătească taxele acolo unde au generat profiturile. Această obligație este dublată de reforma taxării profiturilor în UE, care urmează să aplice o bază de impozitare comună consolidată. Documentul va fi prezentat de Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an.

Doroș, ANAF: Vom colecta informațiile privind dosarul Panama Papers din toate sursele, analizăm toate aspectele CITEȘTE ȘI Doroș, ANAF: Vom colecta informațiile privind dosarul Panama Papers din toate sursele, analizăm toate aspectele

O altă directivă vizează combaterea evitării taxelor, mai exact a schemelor de planificare fiscală în care sunt utilizate jurisdicții cu taxare zero sau scăzută. Acesta ar trebui să fie agreată în mai 2016, urmând ca statele membre să o preia în legislațiile naționale.

În același timp, Comisia Europeană va face o listă actualizată a jurisdicțiilor fiscale necooperante. În paralel, există propunerea ca multinaționalele să raporteze activitățile din fiecare țară care ridică probleme din punct de vedere al taxării.

Statele membre ar urma să se pună de acord asupra jurisdicțiilor care trebuie să fie incluse pe listă cu prioritate pentru a fi analizate până la sfârșitul acestui an.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
off shore
profit
impozitare
anaf
ecofin