Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters.
PIB-ul nominal al României poate depăși 700 miliarde de euro în 2034 și să se apropie de 800 de miliarde de euro în 2035.
În luna martie, numărul posturilor ocupate în sistemul bugetar a scăzut cu 5.000, a susținut ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) analizează constant comportamentul de consum din restaurante și impactul noilor modele de afaceri asupra pieței ospitalității. Cele mai relevante tendințe care modelează prezentul și viitorul industriei la capitolul restaurante și mâncare se orientează către prețuri corecte, experiențe inedite și locații diferite-intime, personale, “la modă”.
Guvernul se așteaptă la excedent bugetar pentru luna aprilie, a declarat premierul Marcel Ciolacu. În primele trei luni din acest an, deficitul bugetar a urcat la 2,28%, un nivel foarte ridicat, care pune în pericol ținta de deficit de 7% pentru întreg anul. Excedent în luna aprilie, având în vedere afirmația premierului, ar însemna o reducere a deficitului pentru primele patru luni, raportat la primele trei luni.
Primul an complet cu Podul peste Dunăre funcțional - 2024 - relevă că Dobrogea a înregistrat o creștere economică semnificativă: afaceri +16%, profituri +9%, angajări +3%.
Un total de 28.000 locuri de muncă au fost ofertate de la începutul anului și până acum de firmele mici și foarte mici cu maximum 10 angajați. Numărul este cu 10% mai mare decât în primele 4 luni ale anului trecut.
Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale.
Fragmentarea geoeconomică, războaiele comerciale și schimbările în lanțurile globale de aprovizionare ar putea conduce la creșteri ale costurilor pentru OMV Petrom, cât și la prețuri volatile ale mărfurilor, elemente ce ar putea impacta negativ creșterea economică, afectând cererea pentru produsele companiei.
Banca Mondială (BM) a previzionat că reducerea creșterii economiei mondiale, parțial în urma turbulențelor comerciale, va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters.