Cheltuielile militare mondiale au ajuns la 2718 miliarde de dolari în 2024, o creștere de 9,4% în termeni reali față de 2023 și cea mai abruptă creștere de la sfârșitul războiului rece. Cheltuielile militare au crescut în toate regiunile lumii, cu o creștere deosebit de rapidă atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu. Cele mai mari cinci țări din punct de vedere al cheltuielilor militare – Statele Unite, China, Rusia, Germania și India – au reprezentat 60% din totalul mondial, cu cheltuieli combinate de 1635 miliarde de dolari, potrivit noilor date publicate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).
Un nou val de angajări a adus sezonul cald în industriile de turism, HoReCa și ospitalitate. Aangajatorii au început recrutările încă de la începutul primăverii.
România a înregistrat cea mai rapidă creștere economică din regiune de la aderarea la UE, recuperând din decalajele istorice. Evoluția s-a transpus într-o creștere de trei ori a salariilor reale, precum și într-o îmbunătățire a calității vieții. Pe de altă parte, indisciplina fiscală a statului a fost una pronunțată și generat una dintre cele mai mari creșteri de datorie.
Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii martie 2025, a fost de 3,33%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Încrederea britanicilor în evoluția economiei pentru următoarele 12 luni a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos MORI și publicat duminică, doar un număr redus de persoane anticipând o îmbunătățire în această perioadă, transmite Reuters.
Managerii români estimează, pentru perioada aprilie - iunie 2025, o creștere moderată a activității economice în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii, precum și o majorare a prețurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
BCR câștigă . Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Un număr de 1.565 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu 6,57% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
China intenționează să ajute companiile aflate în dificultate prin măsuri țintite, ca răspuns la ”șocurile externe tot mai mari”, potrivit unui comunicat emis după o ședință prezidată vineri de președintele Xi Jinping, relatează CNBC.
Asociația furnizorilor de componente pentru industria auto din Europa, CLEPA, avertizează că introducerea tarifelor pentru autovehiculele produse în Europa și exportate în SUA ar putea pune în pericol până la 15.000 de locuri de muncă pentru companiile care produc componente și subansamble destinate mărcilor auto, atât pentru mașinile care sunt expediate către clienții din SUA, cât și pentru mașinile fabricate în uzinele americane, dar cu componente fabricate în Europa.