Comisia Europeană urcă ușor prognoza de creștere pentru România în 2018, însă estimează un ritm mult încetinit față de 2017

Comisia Europeană urcă ușor prognoza de creștere pentru România în 2018, însă estimează un ritm mult încetinit față de 2017
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 feb 2018

Economia României va continua să crească în perioada 2018-2019, însă într-un ritm mai lent comparativ cu anul trecut, potrivit estimărilor revizuite ale Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Creșterea va încetini de la 6,7% în 2017 la 4,5% în acest an și la 4% anul viitor, potrivit previziunilor economice interimare ale Comisiei, publicate miercuri.

În prognoza de toamnă, publicată în noiembrie, Comisia estima un avans economic de 5,7% pentru economia românescă în 2017 și de 4,4% în 2018.

Isărescu: Ne batem cu inflația! Cifrele în lunile următoare nu arată bine și trebuie să acționăm CITEȘTE ȘI Isărescu: Ne batem cu inflația! Cifrele în lunile următoare nu arată bine și trebuie să acționăm

Încetinirea economiei în 2018 și 2019 se va produce din cauza temperării consumului privat, principalul motor al economiei în 2017, în condițiile în care inflația va afecta negativ venitul disponibil al gospodăriilor, iar salariile nu vor mai crește într-un ritm accelerat.

Cu toate acestea, economia României va fi în continuare susținută de consum, notează Comisia.

Totodată, Comisia preconizează creșterea investițiilor în economie în acest an, în special pe fondul accelerării absorbției de fonduri europene.

În privința inflației, Comisia estimează că rata anuală va atinge 4,1% până la finele anului, mult sub ținta actuală a BNR, de 2,5% +/- 1 punct procentual și peste prognozele băncii. De altfel, banca națională se pregătește să modifice estimările actuale, după ce, în ședința de politică monetară de astăzi, a majorat dobânda de referință pentru a doua oară de la începutul anului, pentru a se apropia de inflația în creștere.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3% la finele anului trecut, peste estimările BNR și foarte aproape de limita superioară a țintei.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
pib
crestere
ritm
prognoze