Deficitul de cont curent al balanței de plăți s-a adâncit de la 2,7 miliarde de euro în primele trei luni din 2021 la circa 4,7 miliarde de euro în primele trei luni din acest an, pe fondul creșterii deficitului comercial și al trecerii pe deficit al contului de venituri primare. Investițiile străine directe au continuat să crească.
Poziția externă a României a continuat să se deterioreze și în martie, după datele deja proaste din primele două luni ale anului. Au crescut puternic față de anul trecut atât intrările (+20%) cât mai ales ieșirile (+25%) din contul curent în primul trimestru din acest an comparativ cu primele trei luni din 2021, la 32,1 miliarde de euro, respectiv 36,8 miliarde de euro.
Deficitul din comerțul internațional cu bunuri a crescut de la 5,1 miliarde de euro la 6,6 miliarde de euro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Balanța serviciilor s-a menținut excedentară, cu o creștere de puțin peste 3% la 2,2 miliarde de euro, mai ales pe fondul creșterii excedentului din lohn și transporturi, și IT&C, în timp ce cheltuielile cu turismul în afara țării au crescut mult mai rapid decât valuta cheltuită de turiștii străini în țară.
Creșterea sectorului IT&C în ultimii ani ca importanță în echilibrarea balanței de plăți este impresionată, fiind aproape de a întrece transporturile, principalul motor. Astfel, exporturile de IT&C au crescut cu un sfert în ultimul an la 1,9 miliarde de euro și excedentul a crescut cu 22% la 1,1 miliarde de euro. Sectorul transporturilor a înregistrat o creștere de 15% a exporturilor și de 13% a excedentului net la 1,1 miliarde de euro.

Balanța veniturilor primare a trecut de la un excedent net de 152 de milioane de euro în primul trimestru de anul trecut la un deficit net de 287 de milioane de euro în 2022. În acest cont sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană.
Deficitul net din încasările de dividende de către acționarii străini a crescut cu 16,5% la 2,4 miliarde de euro, în timp ce la capitolul investiții de portofoliu, unde sunt contabilizate și dobânzile plătite pentru datoria publică, deficitul net a fost de 355 de milioane de euro.
În balanța veniturilor secundare excedentul net a crescut ușor la 31 de milioane de euro, pe fondul trecerii de la 358 de milioane de euro la 288 a deficitului administrației publice și a scăderii de la 404 la 319 milioane de euro a excedentului altor sectoare.
Deficitul de cont curent, care a ajuns la 7% din PIB anul trecut, este indentificat drept o vulnerabilitate de către analiști. Guvernatorul BNR declara ieri că acesta este efectul deficitului bugetar, care a crescut la peste 9% în 2020 și 7% în 2021.
Investițiile străine directe au continuat să crească și să acopere, doar parțial însă, gaura din contul curent, și au ajuns la 2,3 miliarde de euro, comparativ cu 2,1 miliarde de euro în primul trimestru de anul trecut. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 1,9 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 362 de milioane euro.
Datoria externă a crescut cu 721 de milioane de euro față de finele anului trecut la 135.3 miliarde de euro. Creditele intragrup reprezentau 39,7 miliarde de euro, datoria publică externă 58,5 miliarde de euro și datoria altor sectoare era de 26 de miliarde de euro.