DOCUMENT Moștenirea lui Tudose, preluată de la Cioloș: statul va putea să verse bani publici în societăți comerciale și să acorde credite de la buget firmelor la care este acționar

DOCUMENT Moștenirea lui Tudose, preluată de la Cioloș: statul va putea să verse bani publici în societăți comerciale și să acorde credite de la buget firmelor la care este acționar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 feb 2018

Statul va putea să cumpere acțiuni la societăți cu capital de stat sau privat din țară sau din străinătate, să participe cu aport de capital la constituirea de companii sau la majorarea capitalului social al celor existente și să acorde împrumuturi în condiții de piață companiilor la care este acționar, potrivit unui proiect de ordonanță simplă de Guvern elaborat de fostul Executiv Tudose, pe care acesta n-a mai apucat să o adopte și care se află în prezent pe circuitul de avizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De asemenea, și companiile la care statul este acționar vor putea participa cu capital la înființarea de firme sau la majorarea capitalului celor existente.

Draftul de act normativ derogă de la legislația în vigoare, respectiv de la OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 44/1998, care nu permite statului efectuarea operațiunilor enumerate mai sus. Cu puțin timp înainte de a demisiona din funcție, fostul premier Tudose declara că statul român vrea să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere participația de 51% din acțiuni deținută de Daewoo la Șantierul Naval Mangalia.

DOCUMENT Moștenirea lui Tudose, preluată de la Cioloș: statul va putea să verse bani publici în societăți comerciale și să acorde credite de la buget firmelor la care este acționar
Președintele Liberiei, fostul fotbalist George Weah, și-a redus propriul salariu pentru a ajuta economia țării CITEȘTE ȘI Președintele Liberiei, fostul fotbalist George Weah, și-a redus propriul salariu pentru a ajuta economia țării

"Legislația în vigoare nu permite statului român să achiziționeze acțiuni la societăți, nefiind până în prezent reglementat mecanismul prin care statul, la rândul său, ca și ceilalți acționari, să își poată consolida poziția de acționar. În aceste condiții, este necesară constituirea cadrului legal care să permită și să stabilească acest mecanism. De asemenea, legislația în vigoare nu prevede posibilitatea statului român de a acorda împrumuturi societăților la care autoritățile publice centrale exercită în numele statului calitatea de acționar, în condiții de piață, ca și ceilalți acționari, fiind astfel necesară reglementarea legală a acestei posibilități. Având în vedere faptul că statul trebuie să acționeze în interes public, spre beneficiul tuturor cetățenilor săi, prezența statului ca acționar trebuie văzută ca având o motivație mult mai largă decât cea a unui investitor privat, pornind de la nevoile pe care statul trebuie să le acopere, atât de natură economică, cât și socială", se arată în nota de fundamentare a proiectului de OG al Guvernului Tudose.

Draftul de act normativ prevede că participarea statului cu capital la societăți comerciale și acordarea de către acesta a unor împrumuturi companiilor la care este acționar se va face după aprobarea prin memorandum al Guvernului a elementelor principale ale mandatului acordat autorităților publice centrale și ulterior efectuării unei analize economico-financiare, juridice și de oportunitate, care se va fundamenta pe următoarele principii: asigurarea transparenței fondurilor publice alocate și utilizarea eficientă a acestora, participarea cu drepturi egale, în mod nediscriminatoriu, a acționarilor operatorilor cu capital de stat la deciziile societare și respectarea normelor naționale și comunitare în materie de ajutor de stat și concurență.

Finanțarea cheltuielilor presupuse de aceste operațiuni se va asigura din bugetele de venituri și cheltuieli aferente activității de privatizare ale instituțiilor publice implicate, aprobate în condițiile legii și/sau din bugetul de stat, respectiv din bugetul de venituri și cheltuieli al companiilor la care statul este acționar, în cazul în care acestea participă la constituirea de noi societăți sau la majorarea de capital social al celor existente.

SUA publică o listă de 210 politicieni și oligarhi ruși, potențiale ținte ale unor noi sancțiuni. Pe listă sunt Roman Abramovich, Oleg Deripaska și Alisher Usmanov CITEȘTE ȘI SUA publică o listă de 210 politicieni și oligarhi ruși, potențiale ținte ale unor noi sancțiuni. Pe listă sunt Roman Abramovich, Oleg Deripaska și Alisher Usmanov

În nota de fundamentare se amintește că, în septembrie 2016, Guvernul de atunci, condus de Dacian Cioloș, a aprobat un Memorandum cu tema „Necesitatea valorificării unor pachete de acțiuni deținute de stat la societăți”, prin care s-a decis păstrarea de către stat a pachetului majoritar de acțiuni deținut de acesta la companii de interes strategic. În document, despre care Profit.ro a scris aici, se vorbea și despre "adaptarea cadrului legislativ în vederea consolidării poziției de acționar majoritar a statului la unele întreprinderi publice și prin crearea posibilității statului, prin instituțiile publice implicate, să achiziționeze acțiuni prin intermediul bursei, cât și direct de la alți acționari, sau să poată efectua schimburi de pachete de acțiuni cu alți acționari".

Ulterior, în noiembrie 2016, Ministerul Economiei din Cabinetul Cioloș, condus de Costin Borc, a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prevedea că statul va putea cumpăra cu bani de la buget acțiuni la societăți comerciale, fie de pe burse, fie direct de la alți acționari, și va putea efectua schimburi de pachete de acțiuni cu alți acționari. În plus, draftul de OUG stipula că prevederile din legislația în vigoare care interzic instituțiilor de stat să cumpere acțiuni sau active la societăți comerciale, să le aloce fonduri și să le acorde credite vor fi abrogate. Guvernul Cioloș nu a mai apucat însă să și adopte proiectul de ordonanță.

Anterior, în septembrie 2015, Guvernul Ponta, în care Mihai Tudose deținea portofoliul Economiei, a adoptat la rândul său o OUG, intrată în vigoare, care prevede, tot prin derogare de la legislația privatizării, că Ministerul Energiei poate să înființeze societăți cu capital de stat, să participe cu capital la companii deja existente sau nou înființate și să contribuie la majorarea capitalului social al societăților la care exercită, în numele statului, calitatea de acționar, finanțarea acestor activități fiind asigurată din bugetul de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare a Ministerului.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai tudose
guvernul tudose
dacian ciolos
guvernul ciolos
legislatie privatizare
companii de stat
companii de stat strategice