Economia zonei euro arată semne de redresare

Economia zonei euro arată semne de redresare
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Datele preliminare arată că economia zonei euro se îndreaptă spre o ușoară redresare la începutul anului, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat luni, ce indică sporirea presiunilor inflaționiste, transmit DPA și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în ianuarie la 47,9 puncte, de la 47,6 puncte luna precedentă, dar sub pragul de 50 de puncte care separă o creștere de o contracție a economiei. Totuși, este cel mai ridicat nivel din iulie 2023, scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Apartamentele de vânzare, mai scumpe decât în ianuarie 2023. La cât au ajuns prețurile CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Apartamentele de vânzare, mai scumpe decât în ianuarie 2023. La cât au ajuns prețurile

Studiul arată o creștere rapidă a costurilor de producție în ianuarie, dar și a cererii. Indicele privind prețurile de producție a urcat în ianuarie la 54,2 puncte, de la 53,8 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

"Ezitările BCE în privința reducerii dobânzii este acum mai ușor de înțeles când luăm în considerare datele PMI. Pe fondul majorării prețurilor în sectorul serviciilor, BCE este reticentă în privința relaxării politicii monetare", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în ianuarie la 48,4 puncte, de la 48,8 puncte în luna precedentă. Totuși, firmele din domeniu se așteaptă la îmbunătățirea condițiilor în 2024 și fac angajări. Indicele privind angajările a urcat în ianuarie la 51,2 puncte, de la 50,8 puncte luna precedentă.

Alte date publicate separat arată că încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătățit pentru a patra lună consecutiv, ajungând în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Indicele Sentix pentru zona euro a urcat la minus 12,9 puncte în februarie, de la minus 15,8 puncte în ianuarie, în timp ce analiștii se așteptau la minus 15 puncte. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2023. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.306 de investitori. Studiul a fost realizat în perioada 1-3 februarie.

Totuși, datele Sentix arată că procesul de redresare rămâne la un nivel redus din cauza situației dificile din Germania. Redresarea poate fi apreciată ca fiind "moderată", au precizat realizatorii studiului.

Subindicele privind viitoarele așteptări în zona euro a urcat la minus 5,5 puncte în februarie, de la minus 8,8 puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

FOTO Accident spectaculos în Ploiești: Un autoturism a fost proiectat în vitrina unei patiserii CITEȘTE ȘI FOTO Accident spectaculos în Ploiești: Un autoturism a fost proiectat în vitrina unei patiserii

În Germania, încrederea investitorilor a scăzut la minus 27,1 puncte în februarie, de la minus 26,1 puncte în ianuarie, în timp ce subindicele privind viitoarele așteptări a urcat la minus 14 puncte în februarie, de la minus 16,3 puncte în ianuarie.

Contrar opiniei generale că țările din sudul Europei sunt veriga slabă a zonei euro, aceste economii înregistrează în prezent evoluții bune", susține Cyrus de la Rubia.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
zona euro