FMI: Economia globală are în față un an dificil în 2023

FMI: Economia globală are în față un an dificil în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 ian 2023

Pentru o mare parte a economiei globale 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creșterii globale, Statele Unite, Europa și China, se confruntă cu o încetinire a activităților, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Noul an va fi ”mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că cele trei economii majore - SUA, UE și China - încetinesc toate simultan”, a declarat Georgieva în emisiunea ”Face the Nation” a CBS, scrie News.ro.

Valoarea de piață a criptomonedei Solana, promovată puternic, s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Valoarea de piață a criptomonedei Solana, promovată puternic, s-a prăbușit

În octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală în 2023, reflectând impactul negativ al războiului din Ucraina, precum și presiunile inflaționiste și ratele ridicate ale dobânzilor create de băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să re3ducă presiunile prețurilor.

De atunci, China a renunțat la politica de zero Covid și s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale, deși consumatorii de acolo rămân atenți pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc.

În primele sale comentarii publice de la schimbarea politicii, președintele Xi Jinping a cerut sâmbătă, în discursul de Anul Nou, mai mult efort și unitate pe măsură ce China intră într-o ”nouă fază”.

”Pentru prima dată în 40 de ani, creșterea economică a Chinei va fi probabil în 2022  la nivelul sau sub creșterea globală”, a spus Georgieva.

Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecțiilor de Covid așteptate acolo în lunile următoare ar putea să îi lovească și mai mult economia în acest an și să afecteze atât creșterea regională, cât și globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în calitate de șefă a FMI la sfârșitul lunii trecute.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie