Geopolitica pune foc pe prețurile electricității din Europa. România, printre cele mai ieftine piețe

Geopolitica pune foc pe prețurile electricității din Europa. România, printre cele mai ieftine piețe

Prețul energiei cu livrare în ziua de marți din întreaga Europă (Sursa: EnergyLive)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 dec 2021

Prețurile energiei electrice din Europa au atins noi recorduri în urma accentuării temerilor privind alimentarea bătrânului continent cu gaze, ca urmare a acutizării conflictului ruso-ucrainean, dar și a exploziei prețului certificatelor de emisii de carbon, care a depășit 90 de euro pe tonă. Astfel, dacă în Franța, prețul unui MWh cu livrare în ziua următoare a sărit de 329 euro/MWh, România s-a situat la cealaltă extremă, fiind piața cu cel de-al treilea cel mai mic preț la energie din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Nu mai puțin de 10 state europene au înregistrat luni prețuri la energia pentru ziua următoare de peste 300 euro/MWh.

Prețul PZU din România, de 259,5 euro/MWh, chiar dacă a fost cu aproape 36 euro peste cel mediu al lunii de până la această dată, de 223,5 euro/MWh, s-a numărat printre cele mai reduse de pe bătrânul continent.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Numai Grecia, cu un preț de 197,2 euro/MWh, și Bulgaria, cu unul de 228,6 euro/MWh, au realizat prețuri mai reduse decât cele de pe OPCOM.

Prețul de pe platforma PZU operată de OPCOM este important pentru că reprezintă numai puțin de 40% din consumul autohton.

Luni, atât piețele europene ale gazelor, cât și cele de electricitate s-au încins, principala cauză fiind, probabil, declarația noului cancelar german, Olof Scholz, privind necesitatea reluării transportului de gaze rusești prin Ucraina, și nu prin Nord Stream 2. Totodată, noul ministru de Externe german, Annalena Baerbock, a amenințat cu "înghețarea" proiectului Nord Stream 2 în cazul în care conflictul ruso-ucrainean va escalada. Producția de electricitate din multe state europene este una care se bazează pe gaze naturale.

Accesul la medicamente în timp de pandemie. Despre investiții, echipă, portofoliu de produse și acoperire națională, cu Gabriel Bănică, Director General Europharm Distribuție CITEȘTE ȘI Accesul la medicamente în timp de pandemie. Despre investiții, echipă, portofoliu de produse și acoperire națională, cu Gabriel Bănică, Director General Europharm Distribuție

Pe de altă parte, prețurile certificatelor de emisii au sărit în această săptămână de 90 de euro pe tona de CO2, analiștii estimând că ele vor depăși nivelul de 100 euro până la finalul anului.

Valoarea certificatelor de emisii din UE s-a triplat de la începutul anului, când acestea se tranzacționau la 32 euro/tonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie electrică
recorduri
germania
rusia
pzu