Inflația din Argentina continuă să încetinească, dar redresarea economică se lasă așteptată

Inflația din Argentina continuă să încetinească, dar redresarea economică se lasă așteptată
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2024

Inflația din Argentina a continuat în luna mai decelerarea treptată începută în urmă cu cinci luni, ajungând la 4,2% de la o lună la alta, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate, dar încă copleșitoare în date anualizate, la 276,4%, scrie agenția AFP, citată de booursorama.com.

Indicele prețurilor din luna mai, publicat de Institutul Național de Statistică (Indec), a coborât sub 5% pentru prima dată din noiembrie 2022, când a ajuns la 3,9%, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a - Jucători relevanți vor discuta principalele probleme din domeniu CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a - Jucători relevanți vor discuta principalele probleme din domeniu
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Decelerarea continuă deci: după 25,5% în decembrie – din cauza efectului mecanic al unei devalorizări puternice a peso-ului decisă de însuși Milei – indicele a fost de 20,6% în ianuarie, 13,2% în februarie, 11% în martie și 8,8% în aprilie.

„Procesul de dezinflație în curs de desfășurare s-a aprofundat”, a declarat ministrul de Finanțe, Luis Caputo, pe rețelele de socializare.

În cifre ajustate, inflația în cea de-a treia economie din America Latină a ajuns totuși la 71,9% în primele cinci luni din 2024 și la 276,4% pe douăsprezece luni (289,4% în aprilie).

Inflația din luna mai a fost determinată în principal de sectoarele comunicațiilor (8,2%) și educației (7,6%).

Dar, dincolo de indicele prețurilor, consumul și activitatea se prăbușesc sub impactul devalorizării din decembrie și al reducerilor bugetare generalizate.

Recesiunea se instalează, cu o contracție de 5,3% a economiei în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și o scădere de 16,2% a vânzărilor cu amănuntul ale IMM-urilor din ianuarie.

Gradul de sărăcie, în creștere

„Scăderea semnificativă a consumului explică în mare parte reducerea ratei inflației din decembrie”, a declarat pentru AFP economistul Hernan Letcher, director al Centrului argentinian de economie politică (CEPA).

Economia argentiniană ar urma să se contracte cu 2,8% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), după ce în 2023 a scăzut deja cu 1,6%.

Dar pentru președintele Milei, redresarea este deja aici sau pe aproape, cu o creștere de 16% a salariilor reale în sectorul privat în aprilie: „cea mai importantă redresare a puterii de cumpărare din 2009 încoace”, a trâmbițat președinția.

Germania încearcă să împiedice sau să atenueze tarifele UE împotriva automobilelor electrice chineze CITEȘTE ȘI Germania încearcă să împiedice sau să atenueze tarifele UE împotriva automobilelor electrice chineze

O cifră salarială relativă, totuși, într-o țară în care ocuparea informală reprezintă peste 45% din populația activă, potrivit ultimelor cifre oficiale de la sfârșitul anului 2023, chiar înainte de impactul măsurilor de austeritate.

Negând o redresare, opoziția și mișcările sociale susțin că țara suferă, sărăcia crescând rapid de la sfârșitul anului 2023, ajungând la 55,5% din populație în primul trimestru din 2024, față de 44,7% cu un an înainte, potrivit Observatorului datoriei sociale al Universității Catolice (ODSA-UCA).

Cea mai recentă cifră oficială semestrială, bazată pe un calcul separat, arăta că 41,7% din populație era săracă la sfârșitul anului 2023.

Cifrele privind inflația au fost publicate la câteva ore după ce Senatul a aprobat toate reformele de dereglementare dorite de președintele Milei, care a obținut astfel sprijinul Parlamentului pentru prima dată în cele șase luni de când se află la putere.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
inflație