Liberalii au calculat că bugetarii adună o lună pe an drept zile libere: Situația economică nu ne permite!

Liberalii au calculat că bugetarii adună o lună pe an drept zile libere: Situația economică nu ne permite!
scris 12 aug 2017

Vicepreședintele PNL Florin Cîțu susține, într-o postare pe Facebook, că numărul real de zile libere de care beneficiază bugetarii este de aproape 30, pentru că „Guvernul, în scop electoral, asigură «punți» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal”. Senatorul afirmă că zilele libere vor afecta negativ PIB-ul României, în Uniunea Europeană doar Bulgaria, Ungaria și Letonia având mai multe zile libere legale decât România. 

„Liviule, de ziua ta ne dai și nouă liber? Haideți să vă spun de ce promisiunile premierului în care ne anunță că deficitul bugetar pe finalul acestui an va rămâne în limita de 3% sunt «bull shit» - ca să-l citez pe cârmaci”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, senatorul liberal, citat de News.ro.

El a precizat că „balivernele legate de faptul că vom recupera în urmatoarele 6 luni ce nu s-a facut în primele 6 sunt doar baliverne”.

„În România, în 2017, avem 14 zile libere legale de la «stat». Cu două mai multe ca în 2016. Aproape toate au apărut ca urmare a unor inițiative parlamentare. Un calcul simplu pentru 2017 ne arată că până în acest moment românii au avut deja 12 zile libere. O verificare simplă arată însă că prin «mărinimia» guvernelor roșii numărul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru că Guvernul, în scop electoral, asigură «punți» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal”, a afirmat Cîțu.

El a ținut să sublinieze că, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria și Letonia au mai multe zile libere legale decât România, acest lucru afectânt PIB-ul României.

Aproape toate locurile de cazare de pe litoral, rezervate pentru minivacanța de Sfânta Maria CITEȘTE ȘI Aproape toate locurile de cazare de pe litoral, rezervate pentru minivacanța de Sfânta Maria

„Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arată că cele 8 zile libere legale din Marea Britanie înseamnă un PIB mai mic cu 3,2 miliarde lire sterline pe an. Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate și mai productive țări (încă) din UE. Și niciuna dintre aceste țări nu face «punți», doar poduri și drumuri adevarate. La «punți» suntem campioni”, a arătat liberalul.

Florin Cîțu a subliniat că România nu se va putea încadra într-un deficit de sub 3%.

„Revenind la România, PSD ne spune că în acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. În primul trimestru am reușit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, în condițiile în care luna august este luna de concedii iar statul oferă «punți» cu nemiluita”, a spus senatorul.

„Conform Codului muncii din România în 30 de zile aceste zile libere, dacă sunt lucrate, trebuie compensate sau plătite. În practică, numai bugetarii beneficiază de aceste zile libere. Adică cei care nu produc efectiv plusvaloare în economie. Nu vă mai spun ce se întamplă în instituțiile publice în zilele libere când oamenii spun că vin la serviciu pentru a fi plătiți dublu dar în realitate nu apar niciodată”, a explicat Cîțu și a spus că este îngrijorat de faptul că numărul acestor zile se va mări în continuare.

Românii au luat cu asalt drumurile spre litoral și munte în minivacanță. Ce rute alternative recomandă poliția rutieră CITEȘTE ȘI Românii au luat cu asalt drumurile spre litoral și munte în minivacanță. Ce rute alternative recomandă poliția rutieră

„Vă las pe dumneavoastră să judecați dacă este normal ca un număr de șmecheri angajați la stat să hotărască pentru toată România creșterea acestui număr de zile în continuare. Mai ales pentru că nu o fac din convingere, ci doar pur electoral”, a mai scris acesta pe pagina de Facebook.

Cîțu a afirmat că România nu-și permite acest lucru și este momentul să fie limitat numarul zilelor libere.

 

„Situația economică nu ne permite să muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an. Asta pentru că în acest moment sunt 3,6 milioane de români care lucrează pentru susținerea financiară a 5 milioane de pensionari și 1,25 milioane de bugetari. La asta adăugați cam 10% din forța de muncă care emigrează în fiecare an. Și tot cei 3,6 milioane trebuie cumva să găsească resurse să facă investiții ca să dezvolte România pe termen lung. Eu sunt sigur că nu se poate”, a mai spus Cîțu.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
pnl
libreali
citu
bugetari
zile
libere
buget
pib
deficit