Ministrul Economiei: Fondul Suveran va asigura menținerea deficitului bugetar sub 3% și nu va fi o nouă sinecură

Economie   
Ministrul Economiei: Fondul Suveran va asigura menținerea deficitului bugetar sub 3% și nu va fi o nouă sinecură

Crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi o modalitate de menținere a deficitului bugetar sub 3%, urmând să ajute piața de capital românesc în obținerea statului de piața emergentă, a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu. Conducerea Fondului va asigurată de un comitet director, ai cărui membri vor fi recrutați public și transparent, a mai susținut ministru, care a dat asigurări că nu va fi vorba de o nouă sinecură politică. 

Crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) a fost aprobată, joi, în ședința de Guvern, printr-un memorandum, conform programului de guvernare al actualului cabinet, care prevede, ca principală măsură pentru stimularea investițiilor publice, crearea Fondului, alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile și a cărui valoare va depăși 10 miliarde euro la orizontul anului 2020. 

Urmărește-ne și pe Google News

FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în  dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung, a arătat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Borc descrie ce a găsit la Economie: Sunt salarii mici, oamenii se pârăsc prin email CITEȘTE ȘI Borc descrie ce a găsit la Economie: Sunt salarii mici, oamenii se pârăsc prin email

Potrivit acestuia, Fondul va asigura menținerea deficitului în limita de 3% și va dezvolta piața de capital autohtonă.

"Va fi și o modalitate prin care deficitul bugetar să fie menținut sub rata de 3%, este modelul prevăzut și în alte state europene. Totodată va permite capitalizarea propriilor companii din portofoliu și nu vă ascund că intenția finală este de a aduce în listare pe Bursa de Valori București toate aceste companii astfel încât să ajutăm și bursa să treacă de la zona de piață de frontieră la piața emergentă", a spus Petrescu.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, iar conducerea Fondului va fi asigurată, potrivit ministrului, de un comitet director cu membri recrutați în mod transparent.

"Din punctul meu de vedere va fi un comitet director, cu membri aleși prin selecție publică. Nu țin ca statul sau alte instituții de stat să-și nominalzize reprezentanți, nu vrem să lansăm o altă sinecură, asta va spun sigur", mai arătat Petrescu.

FOTO Miniștrii lui Cioloș s-au întâlnit pentru îmbrățișări și regrete că \'\'visul\'\' s-a terminat CITEȘTE ȘI FOTO Miniștrii lui Cioloș s-au întâlnit pentru îmbrățișări și regrete că ''visul'' s-a terminat

Memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care să analizeze modalitățile și forma optimă de înființare a FSDI și din care să facă parte reprezentanți ai ministerelor implicate precum și ai altor entități relevante în dezvoltarea acestui instrument de investiții.

"Multe companii de stat sunt alocate diferitelor ministere, fiecare au nominalizări, reprezentanți în AGA. Sub aceste fond vom avea toate companiile alocate sub un singur administrator, unde vom concetra toată expertiza managerială aflată în diferite ministere, astfel încât vom avea sub un singur acoperiș o singură decizie și această decizie să fie luată de un comitet director alcăuit din oameni recrutați public și transparent", a declarat Alexandru Petrescu.

Petrescu a arătat că din grupul de lucru vor face parte și reptrezentanți ai Consiliului Concurenței și ASF, iar actul normativ de constituire și funcționare al Fondului ar trebui aprobat de Guvern în cel mult două luni.

Fondul Suveran va fi un partener atât pentru investitori instituționali precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât și pentru fonduri de investiții sau alți investitori privați, a susținut ministrul Economiei, care a subliniat că au fost purtate, în acest sens, discuții cu investitori naționali și regionali.

viewscnt
Afla mai multe despre
fond
suveran
investitii
economie
petrescu
sinecura
deficit
bugetar
companii
bursa