România a înregistrat în martie cea mai scăzută inflație anuală din UE, de 0,4%

România a înregistrat în martie cea mai scăzută inflație anuală din UE, de 0,4%
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2017

România a înregistrat în martie cea mai scăzută inflație anuală din Uniunea Europeană, de 0,4%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,6%, iar în zona euro de 1,5%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Niveluri scăzute ale inflației au mai consemnat Irlanda și Olanda, ambele de 0,6%, scrie News.ro.

În schimb, cele mai ridicate rate ale inflației anuale au fost consemnate luna trecută în Letonia, 3,3%, Lituania, 3,2%, și Estonia, de 3%.

Datele Eurostat reflectă evoluția indicelui armonizat al prețurilor de consum din martie față de aceeași lună a anului precedent.

Un român va conduce operațiunile Sony Polonia, de la 1 mai CITEȘTE ȘI Un român va conduce operațiunile Sony Polonia, de la 1 mai

Față de februarie 2017, inflația a încetinit în 17 state membre, a stagnat în șase și a accelerat în cinci, între care și România, unde prețurile de consum au urcat cu 0,1%.

Datele publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a stagnat în martie la nivelul de 0,2%, fiind a treia lună de valori pozitive după 19 luni consecutive de niveluri negative, în condițiile în care prețurile de consum au crescut ușor față de februarie.

Datele INS mai arată că prețurile de consum au crescut în luna martie, în medie, cu 0,08% comparativ cu luna februarie.

În zona euro, cel mai mare impact auspra inflației anuale l-au avut în martie carburanții pentru transporturi (0,48 puncte procentuale), carburantii pentru termoficare (0,11 puncte) și legumele (0,08 puncte), în timp ce telecomunicațiile și pachetele turistice și îmbrăcămintea au avut cel mai mare impact negativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie