Salariile în Germania au crescut cu un nivel record

Salariile în Germania au crescut cu un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Salariile reale în Germania au crescut cu un nivel record de 3,8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Datele au fost publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis), sporind speranțele în majorarea consumului, care ar stimula redresarea celei mai mari economii europene, transmite DPA și Reuters.

VIDEO Ciolacu cedează în fața IMM-urilor și spune că susține netaxarea a 300 de lei din salariul minim: Trebuie să văd efortul bugetar CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu cedează în fața IMM-urilor și spune că susține netaxarea a 300 de lei din salariul minim: Trebuie să văd efortul bugetar

Este al patrulea trimestru de creștere consecutivă a salariilor reale și cel mai semnificativ avans de când Destatis a început publicarea datelor, în 2008, arată Agerpres.

Salariile nominale au urcat cu 6,4% în primul trimestru din 2024, a doua cea mai ridicată creștere înregistrată vreodată. În condițiile în care inflația s-a situat în perioada respectivă la 2,5%, prețurile de consum au afectat mai puțin puterea de cumpărare.

Datele marchează o schimbare a tendinței pentru germani, care s-au confruntat cu un declin al salariilor reale de la finalul lui 2021 și până în primul trimestru din 2023.

"Revenirea puterii de cumpărare pentru o mare masă de oameni ar trebui de asemenea să fie reflectată în creșterea semnificativă a cererii de consum în următoarele luni. Prin urmare, consumul va deveni un pilon important al redresării economiei", a apreciat Sebastian Dullien, economist la Institutul IMK.

Conform datelor GfK, încrederea consumatorilor germani s-a redresat pentru a patra lună consecutiv în iunie, pe fondul așteptărilor privind majorarea salariilor și a îmbunătățirii perspectivelor economice.

Pe lână majorarea salariilor conform prevederilor contractelor colective de muncă, veniturile au crescut și de pe urma bonusurilor pentru compensarea inflației, plătite de multe firme germane, care sunt scutite de impozite pentru o valoare de până la 3.000 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
germania