Percepția experților financiari referitoare la situația economică actuală a României s-a îmbunătățit în septembrie față de august, însă așteptările privind evoluția pentru următoarele șase luni s-au redus considerabil, România fiind devansată de Austria în topul statelor din Europa Centrală și de Est.
Indicele care măsoară percepția analiștilor financiari privind evoluția economiei românești în următoarele șase luni a scăzut în septembrie la 29,1 puncte, de la 50 puncte în luna anterioară, potrivit unui sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul bancar austriac Erste.
Cu un scor de 31,8 puncte (o scădere de 7,1 puncte față de luna august), Austria a devansat România în privința așteptărilor analiștilor asupra evoluției economiei pe termen scurt. Pe locul al treilea se situează Croația, cu 28,5 de puncte.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ceea ce privește percepția experților financiari asupra stării actuale a economiei, România a rămas pe poziția a patra în regiune, cu un scor de 29,2 puncte, în pofida unei creșteri de 9,2 puncte în septembrie.
Cehia este țara cu cea mai bună situație economică din regiune, cu un scor de 53,8 puncte, urmată de Polonia (40 puncte) și Slovacia (32 puncte).
La nivelul întregii regiuni din Europa Centrală și de Est, indicele așteptărilor economice pentru următoarele șase luni a scăzut în septembrie cu 11,4 puncte, la 7,6 puncte, în timp ce percepția analiștilor asupra economiei actuale a urcat ușor, la 0,1 puncte, în condițiile în care evaluările privind economia Croației s-au îmbunătățit semnificativ, iar cele referioare la situația economică din Turcia s-au înrăutățit.
Regiunea Europa Centrală și de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.
În privința zonei euro, analiștii sunt pesimiști privind evoluția economiei pe termen scurt, indicatorul coborând cu 39,8 puncte, la 10,3 puncte.
La studiul efectuat în intervalul 31 august-14 septembrie au participat 59 de analiști, dintre care 11 din Turcia.