Ciolacu vrea să dea de la buget câte 2 milioane euro anual pentru Mitropolia Basarabiei

Ciolacu vrea să dea de la buget câte 2 milioane euro anual pentru Mitropolia Basarabiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2023

Premierul Marcel Ciolacu a inițiat, în calitate de deputat, un proiect legislativ prin care propune alocarea anual, începând din 2024, de la bugetul de stat, a unei sume în lei, echivalentă cu 2 milioane euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, mitropolie care este parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ciolacu arată că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

”De altfel, grija Bisericii Ortodoxe Române pentru credincioșii românii ortodocși din Republica Moldova a fost neîntreruptă, manifestându-se și după intrarea teritoriului dintre Prut și Nistru în componența U.R.S.S., fapt subliniat de Sfântul Sinod al Bisericil Ortodoxe Române în comunicatul de presă din data de 9 aprilie 1992. ”Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodatà desfiinșarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chișināu". La 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act de reactivarca Mitropoliei Basarabiei și a recunoscut această Mitropolie ca autonomă și de stil vechi, fâcând parte integrantã din Biserica Ortodoxă Română, cu reședința în Chișinău”, explică premierul.

EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ciolacu a transmis marilor lanțuri de magazine să reducă jumătate de an, de bunăvoie, prețurile la alimente de bază, pentru ca Guvernul să ajungă la ținta inflației de 8%. Consiliul Concurenței va urmări

Echivalentul sumei de 2 milioane euro va fi prevăzut distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte şi se va acorda ca sprijin financiar Mitropoliei Basarabiei, destinaţiile sumei urmând a fi stabilte de Administraţia Patriarhală şi Mitropolia Basarabiei prin Arhiepiscopia Chișinăului.

Banii vor putea fi utilizați pentru pentru dezvoltarea de proiecte și programe destinate activităților sociale, filantropice, culturale, de înväțământ teologic, de construire sau reparare a lăcășurilor de cult, de acoperire a cheltuielilor de întreținere și funcționare a unităților de cult cu venituri reduse și de achiziționare a unor obiecte de cult necesare desfäșurării activităților religioase.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
mitropolie
basarabia
moldova
bor