FOTO Fresce de mare valoare, descoperite în timpul săpăturilor în Pompei

FOTO Fresce de mare valoare, descoperite în timpul săpăturilor în Pompei
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2024

Splendide fresce reprezentând, printre altele, o scena mitologică deosebită au fost descoperite în Pompei, a anunțat celebrul sit arheologic situat lângă Napoli, în sudul Italiei, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Au fost lucrări de restaurare și săpături care au permis "descoperirea acestor fresce de mare valoare" în și în jurul Casei Leda, una dintre reședințele orașului antic Pompei, distrus și îngropat sub cenușă în anul 79 de erupția vulcanului Vezuviu, arată Agerpres.

Un nou serviciu de streaming intră în România CITEȘTE ȘI Un nou serviciu de streaming intră în România

Cea mai frapantă este, fără nicio îndoială, cea care reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos și sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lâna de Aur.

Această "frescă care ne arată doi fugari pe mare din Grecia antică", potrivit directorului sit-ului Pompei Gabriel Zuchtriegel, apare ca un tablou cu ramă pe un perete predominant galben auriu decorat cu decorațiuni delicate.

Nicolae Ceaușescu a rămas fără titlul de doctor honoris causa CITEȘTE ȘI Nicolae Ceaușescu a rămas fără titlul de doctor honoris causa

Printre celelalte fresce descoperite se numără naturi moarte și portrete de femei, în special în medalion.

Sursa foto: pompeiisites.org via Agerpres

Sursa foto: pompeiisites.org via Agerpres

Săpăturile actuale de la Casa Leda urmăresc să reconstituie planul complet al acesteia și să obțină suficiente informații pentru a determina încăperile principale ale altor două reședințe situate la nord și la sud de aceasta.

Operațiuni de curățare a frescelor sunt în desfășurare pentru a îndepărta cenușa vulcanică și a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare.

Țiriac: Nu investesc în fotbal, dar aș investi cu Mircea Lucescu într-un centru. Proiect major în Otopeni CITEȘTE ȘI Țiriac: Nu investesc în fotbal, dar aș investi cu Mircea Lucescu într-un centru. Proiect major în Otopeni

Cenușa vulcanică aruncată în urmă cu 2.000 de ani de Vezuviu s-a sedimentat pe majoritatea locuințelor din Pompei, ceea ce a permis păstrarea lor aproape complet, la fel ca și multe dintre cele 3.000 de cadavre ale persoanelor care și-au pierdut viața în catastrofă.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum din Roma, se întinde pe o suprafață totală de aproximativ 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenușă.

viewscnt
Afla mai multe despre
roma
pompei