Un muzeu britanic va restitui pentru prima dată obiecte de artă Indiei

Life   
Un muzeu britanic va restitui pentru prima dată obiecte de artă Indiei

Orașul Glasgow din Scoția a anunțat, miercuri, că va restitui șapte antichități furată în jurul anului 1800 din locuri sacre din nordul Indiei, subliniind că este o premieră pentru un muzeu britanic.

Șase dintre obiecte au fost furate din nordul Indiei în anii 1800, iar un al șaptelea a fost achiziționat ilegal după ce a fost furat de la proprietarii inițiali. Aceste șapte antichități au fost jefuite din locuri sacre, cum ar fi templele și donate colecțiilor muzeelor ​​orașului scoțian, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Promisiunile de restituire ale autorităților din Glasgow fac parte dintr-un proces de evaluare a provenienței obiectelor păstrate în muzeele occidentale, în urma mișcărilor împotriva rasismului.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Discuții sunt în desfășurare cu diplomații indieni și, săptămâna trecută, o delegație nigeriană a fost primită pentru a discuta despre repatrierea a 19 bronzuri din Benin. În urmă cu câteva luni, două universități britanice au returnat în Nigeria două bronzuri din Benin, sculpturi jefuite în secolul al XIX-lea de coloniștii britanici.

Germania a predat Nigeriei primele bronzuri de Benin furate în perioada colonială CITEȘTE ȘI Germania a predat Nigeriei primele bronzuri de Benin furate în perioada colonială

În total, Glasgow urmează să returneze descendenților proprietarilor 51 de obiecte din India, Nigeria și triburile râului Cheyenne și Oglala Sioux din statul american Dakota de Sud.

Printre cele 25 de obiecte culturale care urmează să fie returnate tribului Lakota, unele sunt sacre. Altele au fost preluate de la locul masacrului de la Wounded Knee unde, în decembrie 1890, cel puțin 150 de nativi americani pe cale să-și predea armele au fost uciși de armata Statelor Unite.

"Îndreptând greșelile trecutului, credem că aceste retrocedări vor contribui la întărirea relațiilor existente cu aceste comunități descendente”, a declarat Duncan Dornan, șeful muzeelor ​​și colecțiilor Glasgow Life.

viewscnt
Afla mai multe despre
muzeu