Poliția Română va avea un sistem IT de recunoaștere facială, care va spori "calitatea serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului"

Poliția Română va avea un sistem IT de recunoaștere facială, care va spori "calitatea serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului"
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 mai 2020

Poliția Române a atribuit Dataware Consulting, în urma unei licitații, un contract de 4,779 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizarea unui sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, precum camere de supraveghere și telefoane mobile. Sistemul IT va fi livrat in termen de 250 de zile și "va genera o creștere a calității serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Contractul a fost estimat la 4.779.008 lei, fără TVA, iar atribuire s-a făcut pentru suma de 4.779.000 lei, fără TVA, relevă date analizate de Profit.ro.

INTERVIU Bogdan Georgescu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Georgescu, despre premium în business

"Implementarea unei tehnologii în domeniul recunoașterii faciale va permite Poliției Române să includă această metodă ca măsură în combaterea și elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute sau furate, precum și identificarea suspecților care comit sau intenționează să comită fapte de natură penală (terorism, infracțiuni cu violență etc.). Soluția va oferi funcționalități de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din repository asociate cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, teleofane mobile, rețele de socializare, ATM cam). Soluția va duce la îmbunătățirea colectării datelor/infirmațiilor și a instrumentelor de analiză a acestora în cadrul activităților informtiv-operative și de cercetare penală și la extinderea cooperării și a acțiunilor de prevenire și combatere a formelor de criminalitate gravă și terorism", se arată în caietul de sarcini al licitației.

China folosește inteligența artificială pentru a urmări 11 milioane de musulmani CITEȘTE ȘI China folosește inteligența artificială pentru a urmări 11 milioane de musulmani

La licitație au depus oferte și asocierea formată din Tech Source Consulting (lider), Cymbiot Solutions (subcontractant - 6%) și Avatar Software (subcontractant - 14%), precum și Starc4sys SRL, RECO 3.26 și Idemia Identity&Security France.

Poliția Română a încercat și în 2016 să atribuie acest contract, dar a anulat procedura pentru că "abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului". Prima procedură a fost estimată la 4,33 milioane de lei, fără TVA.

Atunci s-au înscris Master Technology Systems, S&T Romania (în asociere cu Dataware Consulting), European Funds Invest și Ymens Teamnet, parte a grupului Teamnet, înființat de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Orașul San Francisco interzice utilizarea tehnologiei recunoașterii faciale de către poliție CITEȘTE ȘI Orașul San Francisco interzice utilizarea tehnologiei recunoașterii faciale de către poliție

Înființată în anul 2011, Dataware Consulting are ca obiect “activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)” și afaceri de 27,76 milioane de lei în 2019.

Compania este controlată de Cătălin Cristian Georgescu – 52% și Constantin Adrian Savu – 48%, potrivit www.termene.ro.

Dataware Consulting a câștigat în 2018, în calitate de unic ofertant, o licitație orgnizată de Ministerului Afacerilor Interne pentru furnizarea unui laborator IT, care va analiza conținutul malițios al probelor digitale și va permite dezvoltarea capacității de răspuns, monitorizare și investigare a alertelor și incidentelor de securitate identificate la nivelul infrastructurii cibernetice a instituției.

Estimat la 3,99 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru 3,95 milioane de lei, fără TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
politia romana
cetatean
recunoastere faciala
sistem it
dataware
contract
licitatie