DNA: sejururi la Monte Carlo și Saint Moritz pentru păstrarea unui primar

DNA: sejururi la Monte Carlo și Saint Moritz pentru păstrarea unui primar
scris 17 feb 2017

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a primit, în 2008, de la fostul primar al comunei Jilava Adrian Mladin contravaloarea unor sejururi la Monte Carlo și Saint Moritz (aproximativ 57.000 de lei), precum și 10.000 de euro pentru partid, ca să nu dispună prefectului de Ilfov, aflat pe atunci în subordinea sa, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar, arată procurorii DNA.

DNA anunță că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Marian Petrache, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative și președinte al organizației județene Ilfov a PNL, pentru luare de mită și șantaj, conform news.ro.

"În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei).", spun procurorii.

FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupție CITEȘTE ȘI FOTO DNA prezintă în imagini cum arată în lucru un dosar de corupție

Ei mai arată că Adrian Mladin, pe atunci membru PNL, ar fi plătit 10.000 de euro partidului, la solicitarea lui Marian Petrache, fără a primi chitanță.

"La solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi", susțin anchetatorii.

Procurorii precizează că mita ar fi fost dată pentru ca Petrache să nu îi ceară prefectului de Ilfov, aflat în subordinea sa, să emită ordinul de întrerupere a mandatului de primar al lui Mladin, după ce edilul își schimbase domiciliul din Ilfov ca să poată înmatricula un autoturism în Capitală.

"Foloasele necuvenite au fost obținute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul județului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului", mai spun anchetatorii.

Marian Petrache a fost audiat, vineri, la DNA, iar procurorii i-au comunicat calitatea procesuală.

“Acum nouă ani, primarul de la Jilava, celebrul primar de la Jilava care și-a schimbat buletinul după ce a ieșit primar, pe București, vezi Doamne că s-a dus la prefect și a vorbit cu prefectul că el își face buletinul înapoi imediat, să nu-l demită și l-am șantajat pentru asta”, a spus Marian Petrache, la ieșirea de la DNA.

Întrebat ce ar fi obținut în schimbul presupusului șantaj, Petrache a răspuns: 'Mi-a plătit o excursie nu știu unde". El a adăugat că excursia a costat 2.800 de euro și a fost la Monte Carlo.

VIDEO Televiziuni rusești prezintă o luptă între un american, presupus spion CIA, și un polițist rus pe scările ambasadei SUA din Moscova CITEȘTE ȘI VIDEO Televiziuni rusești prezintă o luptă între un american, presupus spion CIA, și un polițist rus pe scările ambasadei SUA din Moscova

Președintele Consiliului Județean Ilfov nu a negat că a fost la Monte Carlo, dar a susținut că erau ai lui banii cu care Mladin a cumpărat excursia.

"Am fost la Monte Carlo, dar în alte condiții. El (Mladin, n.r.) mi-a cumpărat biletul prin ordin, deci nu așa. (...) Din fondurile personale", a spus Marian Petrache.

Președintele Consiliului Județean Ilfov a adăugat că nu are motive să se teamă de acest dosar.

"Nu am niciun motiv, de ce Doamne, iartă-mă... Merg la detectorul de minciuni. Cum să-mi șantajez eu propriul primar? Nu vi se pare că e strigător la cer?", a spus Petrache.

Întrebat dacă a fost prieten cu Mladin, Petrache a răspuns că e prieten cu toți primarii din Ilfov.

"Inclusiv cu cei de la PSD am o relație bună", a spus Petrache.

El a mai precizat că denunțul lui Mladin îi afectează credibilitatea și, ca atare, își dă demisia din funcțiile deținute în PNL, nu însă și din ceea de președinte al Consiliului Județean Ilfov.

Întrebat ce vor spune acum ilfovenii, Marian Petrache a răspuns, nervos: "Or să spună de bine. Bineînțeles că nu mai am credibilitate. Îmi dau demisia, da, îmi dau demisia din toate funcțiile... Nu din PNL, demisionez din funcțiile pe care le am. Președinte la filială, secretar general interimar. N-am de ce să demisionez din Consiliul Județean. V-am spus, asta s-a întâmplat acum nouă ani. De la Consiliul Județean de ce să-mi dau demisia? Prima dată vreau să-mi trimit avocatul să vedem despre ce e vorba, că pe mine m-a luat prin surprindere".

Moștenitorul Samsung a fost arestat pentru dare de mită și deturnare de fonduri CITEȘTE ȘI Moștenitorul Samsung a fost arestat pentru dare de mită și deturnare de fonduri

Primarul Adrian Mladin a fost condamnat definitiv, în 14 iulie 2016, de instanța supremă, la cinci ani și zece luni de închisoare cu executare, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri, astfel că și-a pierdut mandatul la Primăria Jilava.

Adrian Mladin a fost găsit vinovat de faptul că, în calitate de primar al comunei Jilava, i-a pretins lui Puiu Florian, denunțător în cauză, suma de 500.000 de euro, din care, în 19 septembrie 2011, a primit 50.000 de euro, pentru a dispune întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

Marian Petrache a mai fost audiat, în 16 septembrie 2016, la DNA, el precizând, după întâlnirea cu procurorii, că a fost chemat pentru că PNL a depus o plângere.

"Am fost chemat aici pentru că PNL a depus o plângere după alegerile locale din 2016. Era legată de posibila mituire a unor consilieri județeni pentru a-și schimba intenția de vot. Știți, celebra alegere de la Ilfov", a spus Petrache.

El a susținut că nu are nicio calitate în dosar.

"Nu am nicio calitate, pentru că noi am făcut plângere. Eu sunt cel care a făcut plângerea, PNL. Și procurorul a cerut lămuriri legate de această plângere", a precizat Marian Petrache.

Întrebat de jurnaliști despre o înregistrare în care ar fi vorbit de aducerea cu mașini a alegătorilor la secțiile de votare, președintele PNL Ilfov a spus că era, de fapt, o înregistrare în care spunea "să nu se dea bani".

"Acea înregistrare ați inventat-o dumneavoastră, ce să spun? Era o înregistrare în care eu spuneam să nu se dea bani. Altceva ce să vă spun?", au fost cuvintele lui Marian Petrache.

Referat DNA: Complicii lui Oprescu vorbeau codificat: șpaga era denumită “gard”, “alei”, “apă și canal” CITEȘTE ȘI Referat DNA: Complicii lui Oprescu vorbeau codificat: șpaga era denumită “gard”, “alei”, “apă și canal”

Dosarul în care este vizat Marian Petrache a fost trimis la sfârșitul lunii iunie 2016 la DNA, după ce cauza a fost declinată de anchetatorii din Ilfov, care au deschis ancheta la câteva zile după alegerile locale, în urma unei înregistrări în care președintele PNL Ilfov ar fi vorbit de aducerea cu mașini a alegătorilor la secțiile de votare.

Dosarul, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, era în cercetare la Poliția Ilfov, pentru infracțiuni de fraudă la votul din 5 iunie, pentru alegerea primarilor, consiliilor locale și consiliilor județene.

Polițiștii de la IPJ Ilfov s-au autosesizat în 11 iunie și au deschis dosarul penal în care au făcut cercetări “in rem”.

În urma probelor și a datelor obținute de polițiști, procurorul de caz a decis declinarea cauzei la DNA, au declarat reprezentanți ai Poliției Ilfov, pentru News.ro.

Poliția Ilfov s-a autosesizat după ce în presă a apărut o înregistrare potrivit căreia liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar fi dat indicații în ziua alegerilor locale pentru ca 6.000 de oameni să fie aduși cu mașinile la vot.

“A fost deschis un dosar privind infracțiuni de fraudă la vot. Este o sesizare din oficiu și se fac cercetări în cauză”, declarau atunci, pentru News.ro, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov.

Ministru: Fiecare prim-ministru, cât de tâmpit sau de hoț ar fi, poate vrea investiții și să taie panglici, să îi rămână numele. Dacă ia și o șpârlă pe lângă, e și mai bine! CITEȘTE ȘI Ministru: Fiecare prim-ministru, cât de tâmpit sau de hoț ar fi, poate vrea investiții și să taie panglici, să îi rămână numele. Dacă ia și o șpârlă pe lângă, e și mai bine!

Președintele PNL Ilfov, Marian Petrache, spunea, după înregistrarea apărută în presă, că nu a greșit cu nimic, ci era o "strategie de campanie", iar dacă Parchetul va găsi nereguli, va suporta consecințele.

"Toate partidele sunt organizate pe așa-zisele registre electorale sau registre de votanți. Eu eram în campania electorală, mă întâlnisem cu colegii mei și le spuneam strategia de campanie. Nu spune nimic acolo de încălcarea legii. Ba, la un moment dat, cineva vorbește de bani, iar eu îi spun: aveți grijă, mare grijă, că dacă umblați cu bani, vă ia poliția", declara Petrache.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
petrache
mita
spaga