Germania - Conservatorii fostului cancelar Angela Merkel, câștigători clari ai europarlamentarelor. Coaliția lui Scholz, ”pedepsită” de electorat

Germania - Conservatorii fostului cancelar Angela Merkel, câștigători clari ai europarlamentarelor. Coaliția lui Scholz, ”pedepsită” de electorat
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2024

Sondajele la ieșirea de la urne din Germania, unde urnele s-au închis la ora locală 18.00 (19.00, ora României), arată că alianța conservatoare CDU/CSU, reprezentată cândva de fostul cancelar Angela Merkel, a ieșit clar învingătoare, cu 29,5-30% din voturi, ceea ce îi conferă un avans decisiv în fața celorlalte partide.

În schimb, Verzii par să fi avut o prestație dezamăgitoare, obținând doar 12-12,5% din voturi, față de 20,5% în 2019, când au avut al doilea cel mai bun rezultat, arată News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește formațiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), ea a înregistrat câștiguri foarte clare, rezultatele inițiale ale sondajelor arătând că sunt pe cale să obțină 16-16,5% din voturi față de 11% în urmă cu cinci ani. Acest lucru i-ar plasa în fața social-democraților (SPD) cancelarului Olaf Scholz, care în prezent se estimează că au obținut doar 14%, chiar mai rău decât rezultatul lor istoric slab din 2019.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Alegerile europene reprezintă, de asemenea, primul test pentru partidul nou înființat al lui Sahra Wagenknecht, BSW, reușind să obțină din start 5,5-6 % din voturi, ceea ce îl plasează la același nivel cu partidul liberal FDP.

Recomandări oficiale pentru fanii care vor asista la meciurile de la EURO 2024 CITEȘTE ȘI Recomandări oficiale pentru fanii care vor asista la meciurile de la EURO 2024

Pe scurt, toate cele trei partide din coaliția lui Olaf Scholz în guvernul federal german par să fi fost pedepsite de alegători.

Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU): 29,5%.

Alternativa pentru Germania (AfD): 16.5%

Partidul Social Democrat (SPD): 14%

Verzii: 12%

Democrații liberi (FDP): 5%

În 2019, CDU a fost la 28,9%, SPD la 15,8% și AfD la doar 11%.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
parlamentul european
alegeri
conservatori
verzi
merkel
scholz
rezultate