Guvernul va stabili noi condiții pentru votul diasporei, Cioloș spune că legea actuală poate fi restrictivă

Guvernul va stabili noi condiții pentru votul diasporei, Cioloș spune că legea actuală poate fi restrictivă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 iul 2016

Guvernul va propune, printr-o ordonanță de urgență care va fi adoptată în această toamnă, noi condiții pentru votul românilor din străinătate, după ce a constatat că doar 3.500 de români din străinătate s-au înscris deocamdată pentru votul la alegerile parlamentare. Premierul Cioloș a arătat că prevederile actuale se pot dovedi mai restrictive decât cele din trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cioloș a anunțat miercuri că a informat deja liderii partidelor de intenția Guvernului, iar ordonanța de urgență va fi pusă în dezbatere publică la mijlocul lui august, după ce ministrul pentru românii de pretitutindeni, Maria Ligor, va avea întrevederi cu partidele politice pe această temă, actul normativ urmând a fi adoptat în septembrie, la reluarea activității Parlamentului.

Prim-ministrul a amintit că pentru a putea vota la alegerile parlamentare, români din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral destinat diasporei, dar până în prezent nu s-au înscris decât puțin peste 3.500 de persoane. Înscrierea în acest registru este necesară totodată pentru ca la solicitarea a cel puțin 100 de români să poată fi organizate secții de votare în localitatea de reședință a acestora.

CSAT avizează conectarea sistemului feroviar din România cu cel european, pentru a bloca amenda CE CITEȘTE ȘI CSAT avizează conectarea sistemului feroviar din România cu cel european, pentru a bloca amenda CE

În aceste condiții, a spus Cioloș, legislația actuală se poate dovedi mai restrictivă decât cea din trecut, pentru că nu ia în calcul situația în care numărul românilor înscriși în Registrul Electoral este mic.

Prin urmare, ordonanța de urgență va veni cu clarificări, astfel încât să nu fie restrâns dreptul românilor din străinătate de a vota. 

Premierul Dacian Cioloș se arătase, săptămâna trecută, îngrijorat de numărul mic de români înscriși în Registrul Electoral pentru diaspora și a afirmat că Guvernul nu va putea organiza secții de votare al alegerile generale doar pe baza acestor înscrieri.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, până la data de 19 iulie 2016, un număr de 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral.

Dintre aceștia, 2.371 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 719 au optat pentru votul în secțiile de votare.

Ministerul Energiei cercetează unele tranzacții suspecte cu certificate verzi. Curtea de Conturi susține că sistemul în sine este suspect CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei cercetează unele tranzacții suspecte cu certificate verzi. Curtea de Conturi susține că sistemul în sine este suspect

Direcția Națională Anticorupție instrumentează în prezent dosarul votului din diaspora, după ce mii de români aflați în afara țării au acuzat că nu și-au putut exercita dreptul constituțional la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, din cauza numărului mic de secții deschise.

Dosarul a fost deschis inițial la Parchetul General, fiind declinat ulterior la Direcția Națională Anticorupție.

Scandalul iscat la alegerile din 2014 i-a costat funcția de ministru de Externe atât pe Titus Corlățean, cât și pe Teodor Meleșcanu, adus de la șefia SIE, pentru a-l înlocui pe primul, după problemele de la vot din primul tur al alegerilor prezidențiale. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
diaspora
strinatate
romani
vot
alegeri
guvern
ordonanta
partide
ciolos