Lockheed Martin obține un nou contract de 500 milioane de dolari pentru lansatoare de rachete, destinate inclusiv României

Lockheed Martin obține un nou contract de 500 milioane de dolari pentru lansatoare de rachete, destinate inclusiv României

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 iul 2019

Gigantul american din industria de apărare Lockheed Martin a obținut un nou contract pentru producția de lansatoare de rachete destinate inclusiv României, în valoare de 492 milioane de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit contractului, compania va produce lansatoare de tip HIMARS (Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare) și echipamentele aferente pentru forțele terestre și infanteria marină a SUA, România și Polonia, țară care face astfel prima sa achiziție de lansatoare HIMARS.

Lockheed Martin nu a precizat numărul de lansatoare ce va reveni fiecărei părți implicate. Lansatoare și echipamentele auxiliare vor fi produse și livrate până în 2022, potrivit unui comunicat al companiei.

EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plan: Antifrauda va fi desființată, iar "bucățile" - transferate la administrațiile județene ale ANAF. Finanțele și conducerea ANAF lucrează la reorganizarea Fiscului

Noul contract a fost atribuit la câteva săptămâni după ce Lockheed Martin a anunțat că a primit o comandă de aproape 562 milioane de dolari pentru producția de rachete sol-sol pentru lansatoare de tip MLRS M270 și HIMARS destinate României, Poloniei și Bahrainului.

Anterior, în martie, Pentagonul a atribuit companiei un contract de producție și furnizare de sisteme lansatoare multiple de rachete (Guided Multiple Launch Rocket Systems – Guided MLRS) în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari, capabilitățile fiind adresate, de asemenea, României, Poloniei și Bahrainului.

Guvernul României a aprobat, anul trecut, proiectul de lege pentru înzestrarea Armatei României cu sisteme HIMARS. Potrivit MApN, achiziția sistemelor constituie pentru România “un interes esențial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilității se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”.

Achiziția lansatoarelor HIMARS, considerate printre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate de forțele armate ale SUA, face parte dintr-o serie de opt programe prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026.

În cadrul programului de înzestrare cu sisteme HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziția a 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
lockheed martin
lansatoare himars
sisteme himars
lansatoare rachete
contract
polonia