Ministrul Educației a demisionat azi, după o discuție cu Liviu Dragnea. UPDATE Guvernul permite, prin ordonanță, predarea limbii române de învățătorii de la clasele minorităților

Ministrul Educației a demisionat azi, după o discuție cu Liviu Dragnea. UPDATE Guvernul permite, prin ordonanță, predarea limbii române de învățătorii de la clasele minorităților
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 sep 2018

Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat astăzi, au declarat surse politice. Decizia a fost luată după o discuție cu președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE 17.15 Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, revenirea la predarea limbii române, în învățământul primar, la clasele cu învățare în limba maternă chiar de către învățătorii de la acele clase, și nu de către cadre didactice specializate, cu studii superioare.

UPDATE ora 16.32  Valentin Popa spune că a demisionat din funcția de ministru al Educației pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a Ordonanței privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limba minorităților naționale. El a mai spus că solicitarea UDMR are un scop politic și este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev, arătând că toți copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o șansă să trăiască și să muncească în România.

"UDMR solicită revenirea la statutul precedent, când aceste ore erau desfășurate de către învățătorul de la clasele cu predare în limbile minorităților”, a spus Valentin Popa, care a menționat că acesta a fost "absolut singurul” motiv pentru care și-a dat demisia, arată news.ro.

Dragnea declara, joi, că UDMR are dreptate în privința criticilor față de o hotărâre de Guvern privind predarea limbii română în școlile minorităților naționale și că situația nu privește doar UDMR, ci toate minoritățile.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, vineri, că Uniunea solicită remanierea ministrului Educației, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanții formațiunii. Kelemen a spus că, de acum, colaborarea cu acest ministru va fi "imposibilă", întrucât nu mai există încredere în el.

FOTO Ponta publică o postare în care Dragnea anunța, anul trecut, că nu mai există pestă porcină în România CITEȘTE ȘI FOTO Ponta publică o postare în care Dragnea anunța, anul trecut, că nu mai există pestă porcină în România

Cele două decizii care au generat disputele priveau învățarea limbii române la clasele primare din școlile cu predare în limba maternă și cealaltă recunoașterea comasării Universității "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. 

Luni, Kelemen Hunor a spus că nu mai discută cu guvernanții până nu se rezolvă această problemă.

Joi, de la ora 13.00, era anunțată ședința de Guvern, și deși reuniunea s-a amânat cu mai bine de oră, ministrul Educației nu și-a făcut apariția la începutul acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
valentin popa
demisie
ministrul educatiei
liviu dragnea