REACȚIA Ministrului Finanțelor după dezvăluirile lui Anastasiu despre relația cu statul și abuzurile ANAF

Politic   
REACȚIA Ministrului Finanțelor după dezvăluirile lui Anastasiu despre relația cu statul și abuzurile ANAF

Dragoș Anastasiu. Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, spune, după demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu și dezvăluirile acestuia despre relația cu statul, că abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi.

El arată că faptul că ANAF este disfuncțional este un lucru despre care a vorbit de la început, din prima zi, arătând că este clar că nu a existat o dorință autentică de reformă, de a crește colectarea și de a face digitalizarea.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Președintele Austriei: Am greșit când am blocat România la Schengen! Răspunsul lui Nicușor Dan CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele Austriei: Am greșit când am blocat România la Schengen! Răspunsul lui Nicușor Dan

”Despre situația ANAF, comportamentul inspectorilor ANAF, modul în care ANAF acționează în plan central, dar și în teritoriu, am vorbit foarte mult. Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi”, a spus ministrul la Digi24.

Nazare a menționat că ”încă din momentul audierii în Parlament a făcut un apel la ANAF ca, indiferent cât de mari sunt problemele de colectare, să nu facă abuzuri, să nu exagereze, să nu înceapă vânătoarea de amenzi date către contribuabil, doar să-și facă simplist datoria, ci să-și facă treaba corectă”.

”Pe lângă acest semnal pe care l-am dat de la audiere, le-am dat câteva semnale din momentul în care, bineînțeles, conducerea ANAF a fost schimbată, după care Antifrauda n-a mai migrat către județe cu costuri suplimentare, a rămas la nivel regional, acolo unde e locul, pentru că nu avem aceeași activitate de antifraudă în teritoriu în fiecare județ. Direcțiile antifraudă trebuie să fie regionale. Și după ce am schimbat rând pe rând conducerea Antifraudei București, de unde au plecat 9 din 15 și după care am schimbat conducerea Antifraudei la nivel central, unde din 31 de persoane au plecat 21. Deci s-a schimbat total conducerea”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Investiție masivă la Cernavodă - Nuclearelectrica vrea să atragă 540 milioane euro de la un sindicat bancar condus de J.P. Morgan pentru retehnologizarea Unității 1 CITEȘTE ȘI Investiție masivă la Cernavodă - Nuclearelectrica vrea să atragă 540 milioane euro de la un sindicat bancar condus de J.P. Morgan pentru retehnologizarea Unității 1

”Faptul că ANAF este disfuncțional este un lucru despre care am vorbit de la început, din prima zi, încă de la audiere. Dacă nu recunoaștem faptul că ANAF este disfuncțional, dacă nu recunoaștem faptul că nu a existat o dorință autentică de a reforma instituția, de a colecta în plus, că suntem mult, nu sub media europeană, sub media regiunii noastre, sub media central-europeană suntem…deci e clar că nu a existat o dorință autentică de reformă, nu a existat o dorință autentică de a crește colectarea și, mai mult decât atât, nu a existat o dorință autentică de a face digitalizare”, a precizat Alexandru Nazare.

Vicepremierul Dargoș Anastasiu, care tocmai și-a anunțat demisia în urma uni caz de mituire a unui funcționar ANAF, consideră că statul nu este un partener corect al mediului de afaceri și a făcut un apel al un comportament corect al autorităților față de firmele private, făcând trimitere la ANPC, ANAF și la datoriile statului în privința concediilor medicale sau antreprenorilor aflați în contract cu statul. 

Dragoș Anastasiu a opinat că, în ultii ani, comportamentul statului român s-a ameliorat fără doar și poate în ultimii ani, după ce a fost inacceptabil ani și ani, dar a dat câteva exemple de compartament incorect care continuă în relația cu companiile private.

”O să mai vreau să vă dau câteva exemple de cum se comportă statul român. Unul este în zona controalelor de la ANPC. Am înțeles că sunt multe greșeli în HoReCa, am înțeles că sunt multe locuri care nu corespund standardelor, dar una este să îți faci datoria ca stat și să reglementezi, să amendezi ceea ce nu e bine, alta este să umilești antreprenorul public pe Tik Tok. Am înțeles că sunt lucruri care nu sunt în regulă, e ok, dar umilirea antreprenorilor, a celor care investesc niște bani, sigur cu greșeli, nu cred că este un comportament corect al statului român. Și apelez acum la statul român să nu mai facă așa ceva, să-și facă datoria”, a spus Anastasiu.

LEGE Președintele Nicușor Dan a promulgat măsurile pe care Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pentru a reduce deficitul bugetar. Sinteza noilor prevederi CITEȘTE ȘI LEGE Președintele Nicușor Dan a promulgat măsurile pe care Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pentru a reduce deficitul bugetar. Sinteza noilor prevederi

Acesta a arătat că statul trebuie să-și facă datoria cu privire la evaziunea fiscală și nu mai poate poate funcționa fără a digitaliza ANAF și să fie tolerat același comportament al controalelor fără analize, ci direcționate:

”Evaziunea fiscală - clar că nu mai putem să funcționăm așa. De ce nu digitalizăm ANAF de atâția ani, când alte țări, cât timp alte țări s-au digitalizat în întregime? În doi ani de război - vezi Ucraina -, și noi nu reușim să digitalizăm ANAF. Nu reușim sau nu vrem? Răspunsul e că nu vrem! Pentru că în continuare tolerăm același comportament al controalelor și care nu trebuie să fie după analize de risc, trebuie să fie după la cine vrem să mergem, pe cine vrem să tragem la răspundere.”

Ion Sterian a fost reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029, după o procedură de selecție pe legislația guvernanței corporative CITEȘTE ȘI Ion Sterian a fost reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029, după o procedură de selecție pe legislația guvernanței corporative

Fostul vicepremier a mai reclamat că statul român are în momentul de față miliarde de lei datorii la firmele private atât în ce priveșlte rambursarea plăților pe concediile medicale, rambursarea plăților plafonate la companiilor din energie, dar și la antreprenori.

”Statul român are în momentul de față miliarde, miliarde de lei datorii la firmele private. Miliarde! Vă dau exemple: rambursarea plăților pe concediile medicale - miliarde; plata companiilor de energie care au făcut plafonarea la energie și sunt neplătite. Am sunat ieri doi constructori mari și mi-au spus așa: avem, împreună, 1,5 miliarde de lei nefacturați - lucruri pe care noi l-am prestat deja;  1,5 miliarde de lei - doi constructori, nefacturați. Și alt miliard, facturat și neplătit. Și-am întrebat, dar de ce nu facturați? Nu facturăm pentru că ni se spune că nu sunt bani și dacă facturăm, ne încărcăm și cu TVA pe care trebuie să-l plătim, noi neprimind banii de la statul roman. Vreți să continuăm? Continuăm! Acesta este modul în care statul român, în momentul de față, acționează în relația cu privații”, a mai spus Anastasiu, care a adăugat că intrarea sa în Guvern a avut de-a face cu normalizarea relației dintre autorități și mediul de afaceri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anastasiu
stat
corect
anpc
anaf
datorii
constructori
tiktok
umili
antreprenori