România vrea drone pentru apărarea de coastă, în vederea contracarării Rusiei la Marea Neagră

România vrea drone pentru apărarea de coastă, în vederea contracarării Rusiei la Marea Neagră
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mai 2019

Marina militară a României ia în calcul achiziționarea de drone ca parte a planurilor sale de extindere și modernizare, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrșu, prezent la un forum de profil organizat în Statele Unite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia la Marea Neagră, Forțele Navale ale României au în vedere un sistem aerian autonom "cu totul nou" pentru apărarea zonei maritime și fluviale. Capabilitatea ar urma să fie utilizată de către flotila dunăreană a României, precum și pentru supravegherea coastei, a spus viceamiralul Mîrșu, citat de o publicație militară americană de top. El nu a dat detalii despre orizontul de timp al posibilei achiziții și nici estimări despre bugetul acesteia.

Anul trecut, forțele aeriene americane (U.S. Air Force) au construit un hangar la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, ce ar putea fi folosită pentru a găzdui avioane fără pilot MQ-9 Reapers și a sprijini operațiuni de culegere de informații în Europa de Est și zona Mării Negre.

Viceamiral Dr. Alexandru MÎRȘU, șeful Statului Major al Forțelor Navale

Viceamiral Dr. Alexandru MÎRȘU, șeful Statului Major al Forțelor Navale

Aplicațiile Google vor avea un mod Incognito în care datele personale nu vor fi salvate CITEȘTE ȘI Aplicațiile Google vor avea un mod Incognito în care datele personale nu vor fi salvate

Sursa citată menționează că România are în derulare planuri de achiziție a 4 corvete multifuncționale noi, de modernizare a fregatelor sale, precum și de cumpărare a unor sisteme de lansare de rachete antinavă și a unui număr de 3 submarine noi, pentru a-și respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Scopul este extinderea prezenței militare românești la Marea Neagră, în Mediterana și în alte locuri, în funcție de necesitățile aliaților, și menținerea unui program de submarine după anul 2030.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române a declarat anterior că România are nevoie de submarine pentru a-și asigura capacitatea operațională în Marea Neagră, în condițiile în care submarinul Delfinul a fost retras din serviciu și este utilizat pentru exerciții. După cum a relatat Profit.ro, anul trecut, MApN lua în calcul repararea și repunerea în funcțiune a acestuia, de construcție sovietică și aflat în dotarea marinei militare românești din 1985.

Viceamiralul Mîrșu a mai atras atenția asupra unei "noi cortine de fier" avută în vedere de Rusia în spațiul naval, prin intermediul huburilor sale militare din Kaliningrad, Sevastopol și Rusia. El a salutat totodată exercițiile multinaționale și operațiunile NATO din Marea Neagră, menite să transmită mesajul că Marea Neagră este o mare deschisă și cu statut internațional.

În martie, România a fost liderul exercițiului NATO antisubmarin Poseidon din Marea Neagră, iar luna trecută a condus operațiunea Sea Shield, care a implicat 20 de nave și echipaje din România, Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, precum și sprijin aerian din partea SUA și a Turciei.

viewscnt
Afla mai multe despre
drona
drone
fortele navale romane
submarin
submarine
baterii de coasta
sisteme de rachete antinava
corvete multifunctionale
fregate
submarinul delfinul
nato