Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile căutate este una dintre cele mai mari probleme pentru IMM-urile românești

Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile căutate este una dintre cele mai mari probleme pentru IMM-urile românești
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 dec 2023

Găsirea unor anajați cu abilitățile căutate pentru un anumit loc de muncă este una dintre cele mai mari dificultăți pentru 58% din companiile românești mici și mijloci. Per ansamblu, circa 62% dintre IMM-urile românești spun că au întâmpinat dificultăți, mai mari sau mai mici, în a găsi angajați cu abilitățile potrivit, potrivit unui sondaj Eurobarometru, realizat de Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Procentele sunt apropiate de cele înregistrate la nivelu UE.

FOTO O caricatură a cuplului Ceaușescu din incinta fostei mine Petrila a fost furată. Autorul oferă recompensă: Echivalează cu 5.000 kilograme fier vechi la cursul zilei! CITEȘTE ȘI FOTO O caricatură a cuplului Ceaușescu din incinta fostei mine Petrila a fost furată. Autorul oferă recompensă: Echivalează cu 5.000 kilograme fier vechi la cursul zilei!

Potrivit Eurobarometrului, deficitul de competențe reprezintă una dintre cele mai grave probleme pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE. Provocarea reprezentată de deficitul de competențe a crescut de-a lungul anilor și cuprinde acum toate statele membre ale UE și toate sectoarele economiei.

Cele mai multe IMM-uri (46%) au dificultăți în specia la recrutarea celor cu salificări de formare profesională (de la nivelul de maestru, meseriaș până la cel de ucenic).

Totodată, 37% dintre IMM-urile care angajează tehnicieni au probleme în a face angajări, iar 32% dintre cele care angajează experți IT au probleme în a găsi personal.
 
În aceste condiții, 6% din IMM-urile românești au încercat să angajeze personal din alte state membre UE, iar 9% au încercat să facă recrutările din afara blocului comunitar. Procentele sunt sub cele raportate la nivelul Uniunii, unde 14% din IMM-uri au încercat să găsească angajați în alte state din UE, iar 16% au vrut să recruteze din afara UE.

Sondajul privind "IMM-urile și deficitul de competențe" a fost inițiat în contextul Anului european al competențelor. Acesta a fost realizat între septembrie și octombrie 2023 în cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Macedonia de Nord, Turcia, Statele Unite, Canada și Japonia. Peste 19.350 de companii (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) au fost intervievate prin telefon.
viewscnt
Afla mai multe despre
angajari
eurobarometru
imm
angajati
personal