Guvernul pregătește, prin Ministerul Agriculturii, actele pentru a convinge Comisia Europeană (CE) să înregistreze ca marfă protejată și recunoscută la nivelul UE un set de produse din diferite sectoare alimentare, de la brânză, fructe și pește la covrigi, carne și miere, în condițiile în care România are în prezent doar 3 produse recunoscute la nivel comunitar.
Procedurile au fost lansate, documentațiile finale nefiind, deocamdată, redactate.
Lista obținută de Profit.ro relevă că Ministerul Agriculturii va încerca să obțină statutul de produs tradițional românesc recunoscut la nivelul Uniunii Europene pentru Covrigul Muscelean (Argeș), Brânza de burduf în scoarță de brad (Brașov), Brânza de Covurlui (Galați), Telemeaua de Sibiu, Brânza de Gulianca (Brăila).
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe listă au fost incluse și Scrumbia Afumată de Dunăre (Tulcea), Pita de Pecica (Arad), Salamul de Nădlac (Arad), cârnăciorii Virșli de Brad (Alba și Hunedoara), prunele de Leleasca (Olt), Mierea de tei Codrul Ciucurova (Tulcea), Mierea de salcâm Valea lui Mihai (Bihor), Gemul de rabarbăr (Mureș).
Acestora li se adaugă Cașcavalul de Săveni (Botoșani) și Cârnații de Pleșcoi (Buzău), fiind așteptat deja și avizul pentru produsul din pește "Novac afumat din Țara Bârsei".
La nivelul UE sunt 1.440 de produse protejate, dintre care Italia are 290, iar Franța, peste 260, România având doar 3 produse recunoscute, dintre care două în ultimele luni.
Cele 3 produse românești recunoscute la nivelul UE sunt Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibănești și Magiunul de prune Topoloveni.