Ministrul Mediului susține că niciun stat nu dorește să accepte nici măcar un urs din România. Anul trecut anunța uciderea a peste 140 de animale

Ministrul Mediului susține că niciun stat nu dorește să accepte nici măcar un urs din România. Anul trecut anunța uciderea a peste 140 de animale
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2018

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, susține că niciun stat din Uniunea Europeană, nici măcar cele în care nu mai există de peste un secol urși, nu și-a manifestat dorința de a transfera astfel de animale din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Afirmația este susținută după ce zeci de localnici din Băile Tușnad au semnat, săptămâna trecută, o petiție adresată ministrului, în care îi cer să ia măsuri imediate prin relocarea sau împușcarea urșilor care intră pe teritoriul administrativ al orașului, susținând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate, iar viața lor și a copiilor este pusă în pericol permanent, arată Agerpres.

Întrebată dacă a primit răspuns la adresa trimisă în urmă cu două luni omologilor săi din mai multe state europene, pentru a afla dacă țările respective ar fi dispuse să primească, prin transfer, urși din România, Grațiela Gavrilescu a arătat că nimeni nu și-a dorit să ia nici măcar un urs.

FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor

"Am trimis la toți miniștrii din toată Uniunea Europeană, și nu numai. Răspunsurile au fost negative, în sensul că, chiar și distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, că multe dintre țări mi-au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani. Și nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice. Chiar în discuțiile pe care le-am avut cu omologii mei în ultima perioadă, pe trio în vederea preluării Președinției Uniunii Europene - Finlanda, care au și ei o populație de urși, Croația, care aproape că nu are, mi-au și spus, așa, cum de altfel, mi-au spus și cei de la Comisia Europeană, cărora le-am explicat realitatea din România, așa cum este ea, și nu cum au prezentat-o anumiți așa-ziși - între ghilimele - iubitori de animale, este că inclusiv Comisia Europeană mi-a spus așa: este problema dumneavoastră de gestionare, a României, nu a noastră", a susținut ministrul Mediului.

Potrivit ei, România are o populație estimată de urși, conform statisticilor fondurilor cinegetice, de aproximativ 7.000, dar se presupune că numărul este mult mai mare.

În urmă cu un an, Gavrilescu anunța că va emite ordinul care conferă posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, în contextul în care urșii au devenit un pericol real pentru populație. Ea spunea că decizia sa este fermă chiar dacă se așteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecția animalelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursi
gabrilescu